兩餸飯衝出香港 係日本節目登陸

404 回覆
812 Like 29 Dislike
201X年 8蚊燒味飯
其實百佳惠康不嬲都有賣
仲要平d添 不過無人會理之嘛
成日見d獨居呀伯買嚟食
其實係幾好的野。特別for 1 支公 / 1 個人 自己dinner
啲字幕去咗邊,唔識日文
之前睇過套日本美食劇,其實日本都有自己兩餸飯⋯ 佢哋唔興啲餸長期㷫住姐
食得多會好肥 太多飯 好唔鍾意白飯
可能我條利啱日式料理 我淨係食過一兩次兩餸飯 好肥好油分量好多 平時大快活大家樂一個餐都食唔晒
太油
真 唔鐘意兩餸飯
咁香港物流價過日本你唔講?

依家匯率6算,之前十算個時唔講?

我上個月先去完日本,人地日本超市最平50Yen講緊3蚊港幣已經買到盒便當。

咁攞香港物價同日本比又有乜撚野意思。
我同條友講緊美國你講咩日本
我印象中喺我仲係𡃁仔時期,阿媽都已經喺街邊買過呢啲n 餸飯俾我食,唔係一次,係好經常。當然餸式無依家咁多選擇。

而當年嘅大陸都仲要係等我哋嘅每年新年帶舊衫,棉胎返去俾佢哋嘅年代。佢哋食都無乜得食,仲點會有n餸飯咁高級?

所以我唔覺得會係大陸傳入香港。應該係香港原創。

脷申:老海鮮
無依個字 應該唔明
人地便利店同價位質素屌打
コレコレご飯
又咁講,武肺前我都食過次兩餸飯,嗰時大概$3x~40左右但啲飯真係唔多掂(感覺有啲膠味唔似正常飯)啲餸只能講過得去,係武肺時開咗咁多間競爭大咗好多先有明顯改善(當然價錢都貴咗啲,但相比質素提升咗都可接受啦)
成個post講緊日本節目講兩餸飯,討論緊香港兩餸飯,對比日本食物。

而上面講話鬼佬地方兩餸飯重貴。

基本上樓上啲人都講緊日本同香港比較緊,而你同我講講緊美國講咩日本,咁你入依度討論把撚咩。

我淨係駁佢美國10美金一個飯唔算貴 有咩問題?
上forum捉人離題你風紀黎?
唔啱topic你咪咪撚搭嗲囉戇鳩
你都on撚99。

人地就係駁緊日本平過香港,但係其他地方比香港都貴。

依家成個Post係度講日本同香港,你就自己話人唔啱話題。

你淨係講美國你自己出去開過個Post講啦,柒頭。

好心你就收皮,定係你金魚記憶唔記得依個Post講緊乜。

好鍾意睇佢哋D反應喎
好鳩,好似有人一齊睇電視咁
邊撚度搵到50円東京有可能?
我覺得美國唔係比香港貴 淨係想駁佢呢樣野 唔撚駁得?
使唔撚使做埋功課睇下日本點先?
你條傻閪自己走埋黎搭嗲 冇人想理你就發撚晒脾氣 老羞成怒屌人離題
講離題你係屌都應該屌柒我覆嗰個先 而家柒左又扮風紀
我話你唔啱話題係要你fuck off 你話我就係要我死出個post 你出去站務台開post叫連仔ban我呀嘛我離題咁大罪
傻閪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞