兩餸飯衝出香港 係日本節目登陸

404 回覆
812 Like 29 Dislike
唔係你想幾算

你老母個閪傳出飯香

快d返去開飯啦傻鳩
㨴 係咪通 揭 字
thanks巴打
又幾好睇
支那種真係好中意講自古以來
外國youtube咪又係好多"乜柒reacts to乜鳩"嘅片

又係好多人睇
「對比返日本差唔多定位嘅野,香港真係貴好多,仲要d餸得幾舊」

你攞呢間做比較
做比較就係為咗搵個差異
然後你話香港係貴啲 少啲餸
言下之意即係你認為日本喺呢兩方面比香港做得好

吹奏原意是吹奏樂器。此詞自2016年開始於香港網絡上廣泛使用,意思與「吹捧」相近,但略帶眨義(香港網絡大典)

問題就係 你唔真正了解日本「兩餸飯」
你以為佢比香港做得好

事實就係你呢間係個別例子(in response to份量充足)
而且日本飯盒in general就係唔好食(所以我話你唔了解 只係盲目崇拜日本嘅出品)(個evidence係佢大多數都只有炸同剪呢兩種料理方式 出汁醤油味醂嘅調味 同埋佢啲餸永遠都係單調 唔似炒菜會用唔同材料去做多啲味道層次)
而且價錢你呢間完全唔平(平均街邊500 舖頭700 佢1000)(而1000喺日本有更多更好嘅選擇 不過呢個係題外話 個重點都係佢就係俾香港嘅單調 唔好食)(即係唔worth 1000)

結論 你想用呢間做例子 話日本飯盒比香港做得好
但係你唔真係了解 你只有片面嘅資訊
所以你講唔到佢真係比較好
而你話佢好啲 只係盲目吹奏
潲水桶夠乜都有啦。
八十年代工廠區小販已經賣。
老實講,其實唔係好事咩。

呢句buy,兩餸飯流行即係社會普遍窮。
以前XG經濟還可以呢d飯根本唔入流。一街都係坤人水、食唔飽既餐廳
如果日本有兩餸飯應該都會排晒長龍
㗎仔包裝吓、再出個迴轉N餸飯
睇住過山車行過
兩三餸飯有左幾廿年啦
吓幾正喎
你真心可憐
無話邪唔邪,其實性質差唔多
樂似日本咁,入伙或者過節請和尚/神主行下禮好平常
當買個心安反而個邊仲會好貼地跟下acg 或者現代meme做promote(藥師寺寬邦呢啲),日本陸自同海自仲有隊樂隊成日出acg event
證明香港人有錢 越貴越發達
lm
以前元朗食過
單餸飯
好似唔知$9定$10
2004-2006年
兩餸飯點都係地道街鋪好食d
Taste、一田 果d都係差d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞