台灣獨派:唔好叫我地華人,大中華膠唔好趁機扮自己友;香港獨派(連登仔):我唔係中國人,華人同中國人你唔識分?

75 回覆
35 Like 32 Dislike
中亞都吹奏
中亞一向最垃圾
我諗唔係香港嗰個沙田,中山真係有沙田話

沙田話是漢藏語系漢語族粵語粵海片在廣東省境內的一種方言。主要通行於中山市北部(除了古鎮與三角兩鎮外)和南部板芙、坦洲及神灣三鎮。沙田話語音近似順德話。
你講早期華夏文明落後於西亞/東地中海 我認同
你吹奏中亞係咩事?

東西中間隔住咁多沙漠、崇山峻嶺,古代漢朝前東亞西亞連經商都冇/少,何來技術輸入?

如果你話由西亞傳入中亞、中亞再傳入中原,咁仲搞笑。從來都冇聽過中亞啲游牧民族係「高技術」。
以你攻城槌攻城塔個例子,中亞游牧民族早期連城池都冇,邊忽會有攻城技術?

你講蒙古,但武力不代表文明先進程度。西羅馬比匈人撳住嚟打,是否匈人比西羅馬先進?

胡服都俾你講成嶄新技術、先進文明嘅特徵,我都真係冇嘢講。
同時期嘅古希臘人、古羅馬人夠係着裙,請問古希臘人、古羅馬人是否比西徐亞人、胡人落後?

游牧民族毫無疑問就係最落後,中亞嗰班
踩中原還踩中原,咪吹奏中亞啲垃圾
游牧民族從來都係最落後 粵族你咪再吹奏西亞
游牧民族從來都係最落後 粵族你咪再吹奏
俄語同烏克蘭都好似勉強溝通到
我中學唔係讀history/中史的

我幾時吹奏過華夏 我不嬲都話bronze age/ early iron age 西亞/東地中海最先進 上邊都講咗

格魯吉亞邊忽中亞?
你講之前打開個地圖睇吓先啦

你咪再搞笑啦 我知你鍾意踩中 但係踩中都唔係好似你咁亂踩 亂咁吹奏假
論先進程度 西亞東地中海 >>> 中原 >> 中亞
游牧民族就是落後
總之中亞就係垃圾
又來
波期係伊朗嗰頭 係喺西亞 唔係中亞

仲未講波斯人原本都係啲文明程度低嘅邊緣游牧民族來

當時嘅文明核心係兩河、東地中海,只係波斯人識得打仗霸左成個median empire,再霸埋其他地
如果兩河同東地中海冇先進文明,就唔會有波斯,波斯原本就係啲低文化游牧民族
今時今用仲用民族論去定國籍完全過時,台灣已經有好多入台籍哂ga外籍人,佢地係台灣人,唔係華人,用民族定國家完全過時,美國有華人,蘇格蘭人後裔,非洲裔美國人,以色列裔,佢地統一叫自己美國人。
未傻啦…我係你走人啦,連登早係19年滲透曬啦,仲話有乜撚野獨唔獨派,最叻篤灰添
做咩又話人哋中史堂洗腦?
我幾時吹奏過中國? 已經問咗好多次。我一直都係話兩河/東地中海最先進

總之古代中亞就係文化低 游牧民族就係廢 蒙古人除咗打人同搶掠乜都唔識 通通垃圾

我發覺我次次駁親你 你都轉移話題
上邊我反駁你嗰啲嘢 答到未?
第二章 連西徐亞呢啲野蠻人都可以吹奏係咩事

話古代中亞游牧民族「饑餓的遊牧民和貪婪的野蠻人」真係冇錯
「游牧民族唔會係落後」 其實你咩事啫

知唔知一開始全世界好多人都係游牧 到最後因為氣候變化開始定居水源附近先開始發展文明
最早期嘅埃及/蘇美爾 全部都係
你依家就同我講游牧民族先係先進文明

又會咁蹺脫離游牧生活好文明突飛猛進
你理HI邊個佢咩, 反正唔係你啦,
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞