台灣獨派:唔好叫我地華人,大中華膠唔好趁機扮自己友;香港獨派(連登仔):我唔係中國人,華人同中國人你唔識分?

75 回覆
35 Like 32 Dislike
呢幾日見到連登仔衝出黎做大中華膠捍衛自己驕傲既華人身份

1. 「中華民族」係國民黨文官製造出黎既意識形態propaganda(namely 戴季陶) 蔣介石既國民黨係南方一個小軍閥,唯有用意識形態製造中華民國同清明元宋etc係一脈相承,國民黨先出師有名,美其名係領導中華民族,實際上係統一當時軍閥割據既狀態。

2. 點解馬來西亞果班叫華人,越南果班叫華人,印尼有班叫華人,就係因為國共鬥到你死我活既時候國民黨要靠住呢套意識形態係海外搵資源搵代理人。

3. 中國共產黨係江澤民時代先開始執返呢套國民黨製造既意識形態,由習近平發揚光大,基本上毛澤東時代係國際主義,認為自己係史太林死左之後同緊蘇聯爭共產國際領導地位。

4. 華人同中國人係中文既意思係咪一樣已經唔重要,因為英文都係chinese

5. 咩叫做華人文化? 廣西係咪華人? 四川係咪華人? 馬來西亞係咪華人? 佢既華人文化同你既華人文化係咪同一個文化? 如果只係有overlap就化表果樣野係「華人」文化,咁點解唔係亞洲文化唔係東亞文化?

連登仔真係好可悲 又要氣急敗壞 又要不學無術想偷雞用d自己都解釋唔到 模模糊糊既野以為駁到人 然後點知自己做左大中華膠

結論:香港人要行去中國化運動,唔好再認自己係華人!!!!!!!
呢度大把
你讲中文就是中国人 你不认自己的老祖宗 不认自己是中国人 有本事就不要说中文,etc.
廣東話唔係中文,係粵文
台灣人係咪要改寫歷史,自己係由石爆出黎?
?
華人同中國有撚分別咩

正如好多連登仔同弱智無異
你祖先非洲人
有冇聽過民族同化?
所謂粵文化一早已經融入中華文化千年以上
根本得香港人先會咁care咩粵文,香港話
連自己文字都冇,學咩人文化自主?

再望下越南,朝鮮半島,日本
上面3個深受中華文化影響既漢字文化圈國家都創造出自己文字
人地係獨立民族,有獨立政權好多年
而成個廣東省成為中國既一部分又好多年
有獨立自主既思想既話,一早就造出自己既文字
先人都唔諗,後人仲諗咁多做乜?
越南,朝鮮半島
呢三個國家都曾經係支那領土既一部分

係咪支那宜家要收覆失土?
難聽啲講除咗台灣原住民土著,即係拍太陽旗斬日本仔嗰班土住有資格叫自己台灣人之外,其餘全部都係共產黨奪權走佬去台灣嘅華人,不嬲台灣原住民同埋日治時期嗰班島民都鄙視蔣介石嗰班大陸佬走去台灣喧賓奪主

不過同連登仔講呢啲歷史概念應該對牛彈琴
又係難聽過粗口既大家都係中國人呀
照你咁講香港咪得鄉黑係香港人
其餘都係支那難民後代冇資格反支那
認祖歸宗
搶返毛賊佔領咗嘅土地
解放被共狗洗腦嘅同胞

好似新加坡 大馬華人
人地都係其他國家人
唔會係中国人都會係華人

你台灣人個個係蘭嶼之類的原住民咪唔係華人
你揾個原住民做總統先講
我諗你搞錯咗啲嘢,日本文化同韓國文化同漢文化都好相似,但佢哋唔會叫自己做華人,香港人就係要參考日本韓國行去中國化運動同中國文化切底脫離關係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞