台灣獨派:唔好叫我地華人,大中華膠唔好趁機扮自己友;香港獨派(連登仔):我唔係中國人,華人同中國人你唔識分?

75 回覆
35 Like 32 Dislike
sorry,我講嘅係沙田話,唔好將你嗰套大粵沙文主義放落人哋度
所以越南係有心去中国化

但改變唔到係其他國家都係華人
因為真係太多移民過去

除非台灣原住民話晒事同同全原住民語言
近乎不可能
人地日本人韓國人明顯唔同人種,當然唔係叫自己人做華人啦
但香港人人種本身就係漢人,咪即係華人
你望下中國歷史上佔領左廣東沿岸地區有幾多年先?

又分乜春野北方定南方
唔通北方先係中華文化?
南方就唔撚係?
日本文化都可以分本島文化同琉球文化,點解中國唔係?
照你咁計,福建又唔係中華文化?

主要由漢人構成既地方已經代表緊中華文化
用英文形容咪叫Chinese culture,你試下同鬼佬講粵菜唔係Chinese culture,睇下佢地點笑柒你?

一種文化由邊度傳入根本就唔會係重點
佛教由印度傳入,咁又唔係中華文化?
日本人食麵由中國傳入,咁又唔係日本文化?

你要搞清楚分析文化係睇現在,唔係睇邊度起源,更加唔會因為國土大再細分後會變成唔屬於果個國家既文化
我唔見呢度自稱華人多喎
咪屈
其實香港人都係唔同種
是但啦
留港撚就係中國人
香港人係漢人基因
不嬲叫中國做中國
台灣做台灣
無漢人基因呢樣野,就算有,都可以分開,西班牙同普圖牙就係最佳例子
你都on9 無人叫你認祖歸忠,認中國人,但歷史要點教,由佢決定,但無人係憑空出現嘛
台灣人除原住民和外省人外
大多數是福建、客家語平埔族的混血後裔
佢地中意咁樣認為係佢權利,無人係憑空出現,最緊要係有共識姐
日常會使用普通話既連登囝 = 中國人

自由地使用廣東話既連登囝 = 香港人

唔能夠自由自在使用廣東話 = 翡翠人
教育很重要,很多血統認同都是教育造成的
係,佢要點編呢幾百年,又要同世界歷史接軌,係一件好重要既事
認真答你 你講你嘅沙田話 人地講港島話 大家溝通到
你試吓講沙田話 人地講所謂普通話 係溝到唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞