廣東話講解 C/C++ on YouTube

298 回覆
277 Like 1 Dislike
依家先見到個post
近排都揾咗本書翻嚟諗住自學C++
好似叫咩first primer in C++之類
有時間睇吓巴打啲片先

加油呀, 唔明可以係 youtube 片留言問

我啱啱起步咋
用Mac 所以用xcode
啱㖃先寫咗第一個 研究緊 cin.get() 幾時用 擺邊之類 唔用會出多咗句嘢
聽日繼續

Xcode 都係一樣, 如果因為 Xcode 跟唔到, 都可以問
基本 Mac, Linux, FreeBSD, iOS, Android 上用 C/C++ 都可以問, 幾個 platform 我都有用過

啱啱睇試完declare variable 同埋用variable
支持!
有興趣整成Course可以搵我地幫手

想知道係點型式既 Course

可以一齊傾下!
夾到岩

咁係咩傾 ? voice chat ?

Telegram?
hahaha ys
支持!

可以一齊傾下!
夾到岩

Telegram?

我無用開 Telegram
What's App or Skype 得唔得 ?

pm please
支持廣東話教學
支持!

可以一齊傾下!
夾到岩

Telegram?

我無用開 Telegram
What's App or Skype 得唔得 ?

pm please

please email your contact to simpletalkcpp@gmail.com
lm學野
咩年代,仲講C

On9
學C先係正路, 根基嘢邊度都用到
無再出片?

依排有D忙, 而且好多人都仲睇緊 C 進階
睇下下個星期有無時間繼續
雖然唔知咩黎,不過好似好勁
留明
巴打,可唔可以拍條片講下java 嘅object ,睇啲外國片唔係好明
巴打,可唔可以拍條片講下java 嘅object ,睇啲外國片唔係好明

其實Youtube啲鬼佬片好少用好深嘅字眼講解, 聽唔明多數因為口音太重(e.g.咖喱/袋鼠國人), 你大可turn on英文字幕嚟睇, 正常中小學生都睇得明!
(BTW, 英文太差就唔好學programming了, 補好咗英文先啦唉! )
LM

Java 唔係我專長, 暫時應該唔會拍 Java, 想集中講多 D C++ 應用先

不過 Object 其實只係 method functions + properties
同埋係 reference type

片中 22:30 開始有講咩係 reference type, 不過就咁由中間睇起可能都好難明
https://www.youtube.com/watch?v=pPF8dGAK170&index=2&list=PLeGk08zVu456ngANo7V1qrI8QKXu682uX
講埋opencv啦

OpenCV 用既話其實都唔太難, 係 D API 幾多陷阱, 一唔小心又 crash 個 program
所以要睇清楚點用. 其餘來來去去都係 apply filter.

不過都可以好快咁講下, 或者搵下人幫手講依 D optional 既 topic, 因為我一個人做晒有 D 吃力

唔係架,入邊成個 ml module 架,好多 pretrained models ,不過啲 documents 真係柒到。
今日終於有時間出返片, 出左三條,
希望可以快D完成 Win32 API, 可以開始 3D Graphic or Networking 咁會無咁悶
今日終於有時間出返片, 出左三條,
希望可以快D完成 Win32 API, 可以開始 3D Graphic or Networking 咁會無咁悶

支持啊巴打
支持!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞