廣東話講解 C/C++ on YouTube

298 回覆
277 Like 1 Dislike
留明支持巴打
推一推,花左一個禮拜睇哂語言入門,風兄講macro同malloc真係講得好清,將好多業界知識結合到出黎。正! 用C玩 string 真係好唔熟,迫自己寫左幾次小程序之後開始熟 D ,較唔方便係冇哂C++果堆 +=, ==, 用,開始欣賞到C++度string 嘅簡潔。

風兄加油!!!
LM
爸打會唔會教java

應該唔會啦, Java 唔係我強項,
而且 C++ 都仲有好多 Topic 未講得晒
入嚟推 post 嘅
講得 C++11 我覺得順便講多少少 C++14 會好啲
例如 auto、lambda
仲有member initializer

見你第一頁冇咩提 STL 再追 post 原來會講

入嚟推 post 嘅

等風兄吧,不過如果有一定基礎睇書學即可。追緊風兄network堆教學,日日有新片,好勤力!
入嚟推 post 嘅

auto, lambda 都係 C++11

auto 之前已經講左
lambda, member initializer 睇下幾時有時間講

C++14 印象中, 好似無咩邊樣, 我有機會用得著, 有無咩提議 ?
C++17 就 str::string_view, Class template argument deduction 覺得比較實用,

不過 C++17 都仲係好新, 有時工作上都仲係唔用得著
其實舊既都好夠用, 所以講多少少, C++ 應用先, 例如 UI, Socket 之類
推一推,花左一個禮拜睇哂語言入門,風兄講macro同malloc真係講得好清,將好多業界知識結合到出黎。正! 用C玩 string 真係好唔熟,迫自己寫左幾次小程序之後開始熟 D ,較唔方便係冇哂C++果堆 +=, ==, 用,開始欣賞到C++度string 嘅簡潔。

風兄加油!!!

C string 係比較煩同危險, 不過真係一 D 好好既訓練,
可以既話睇睇 FreeBSD 既 source code, 真係寫得好好

strcpy()
https://github.com/freebsd/freebsd/blob/master/lib/libc/string/strcpy.c

other string functions
https://github.com/freebsd/freebsd/tree/master/lib/libc/string

加油呀!

風兄加油!!!

C string 係比較煩同危險, 不過真係一 D 好好既訓練,
可以既話睇睇 FreeBSD 既 source code, 真係寫得好好

strcpy()
https://github.com/freebsd/freebsd/blob/master/lib/libc/string/strcpy.c

https://github.com/freebsd/freebsd/tree/master/lib/libc/string

加油呀!

仲有 strstr 有 optimize 到
https://github.com/freebsd/freebsd/blob/master/lib/libc/string/strstr.c
對programming 好有興趣
入嚟推 post 嘅

auto, lambda 都係 C++11

auto 之前已經講左
lambda, member initializer 睇下幾時有時間講

C++14 印象中, 好似無咩邊樣, 我有機會用得著, 有無咩提議 ?
C++17 就 str::string_view, Class template argument deduction 覺得比較實用,

不過 C++17 都仲係好新, 有時工作上都仲係唔用得著
其實舊既都好夠用, 所以講多少少, C++ 應用先, 例如 UI, Socket 之類

Standard user-defined literals
ex. "basic string"s, 60s
Variadic template 同 Variable template
C++14 有幾樣改動係 C++11 啲 syntax 「太麻煩」而出現
搭 C++11 會易明啲

[[ deprecated ]] 暫時仲未見過有人係工作上面用

風兄加油!!!

strcpy()

加油呀!

仲有 strstr 有 optimize 到
https://github.com/freebsd/freebsd/blob/master/lib/libc/string/strstr.c

謝謝風兄!!!
依家做新project 我都好少用到c++11 以上
仲係用緊原始個類 function, STL ,template
會唔會唔好?洗唔洗強迫自己去用下?
想請教下如果想整網
有D特定既CODE想搵SOURCE
可以去邊到搵

例如一個LIST有哂國家名, 或者生日日期之類
應該有地方有哂呢D咁COMMON 既code
依家做新project 我都好少用到c++11 以上
仲係用緊原始個類 function, STL ,template
會唔會唔好?洗唔洗強迫自己去用下?

無咩所謂, 夠用就得
不過起碼要識睇, C++11 改動比較多, 所以會影響設計
C++14 /17 都只係細改
想請教下如果想整網
有D特定既CODE想搵SOURCE
可以去邊到搵

例如一個LIST有哂國家名, 或者生日日期之類
應該有地方有哂呢D咁COMMON 既code

整網, 我唔係咁熟, 不過都係 github or npm 之類
如果巴打唔介意可以岀多d題目俾人做
咁人地自學就更易了
如果巴打唔介意可以岀多d題目俾人做
咁人地自學就更易了

簡單C的exercise
https://www.w3resource.com/c-programming-exercises/

C進階跟住風兄打一次都可以,如果想去得深D的話,不如學埋C++再借一本C++ textbook做下,個人推薦programming principles and practice using c++的exercise,其實上網都揾到本書,本書幾強調實用性,剛開始教class 就要做一部先成除後加減又可以入變數常數的計數機,最緊要網上有答案。要深有深要淺有淺,揾幾條做下就得。
今日 upload 左第 100 條片, 亦剛剛完成一個系列
整個 C++ Tutorial Project 我花左總共 5 個用既時間, 終於可以講晒當初訂下既 Topics

Basic C
Advance C
C to C++
Advance C++
UI in Win32 API
Database
Unix Programming in C++
Network Socket
Unicode
Ray Tracing 3D Rendering
OpenGL
Advance OpenGL
Unreal C++
Shading Language

雖然都只係皮毛, 但希望可以幫到初學既人, 解釋基本概念, 同俾到個學習方向
D 片睇既人都已經俾我預期既多, 本身知道 C++ 並唔係咩大路野, 未必有太多人會想學
而且廣東話既片真係好難 promote, 所以可以既話希望大家幫手 Share 出去

最後好多謝連登巴打既支持, 拍到一半既時候的確有覺得攰, 不過見到巴打既留言, 令我有動力完成埋佢

依個 2017 既 Project 就已經完成, 之後未必會好似之前咁密去 upload 片
不過有 C++ 既問題, 係歡迎係 youtube 留言 or facebook inbox 問, 我會盡力去答

2017 亦到左年尾, 係度同大家講聲 Merry X'mas & Happy New Year 2018
今日 upload 左第 100 條片, 亦剛剛完成一個系列
整個 C++ Tutorial Project 我花左總共 5 個用既時間, 終於可以講晒當初訂下既 Topics

Basic C
Advance C
C to C++
Advance C++
Database
Unicode
OpenGL
Unreal C++

雖然都只係皮毛, 但希望可以幫到初學既人, 解釋基本概念, 同俾到個學習方向
D 片睇既人都已經俾我預期既多, 本身知道 C++ 並唔係咩大路野, 未必有太多人會想學
而且廣東話既片真係好難 promote, 所以可以既話希望大家幫手 Share 出去

最後好多謝連登巴打既支持, 拍到一半既時候的確有覺得攰, 不過見到巴打既留言, 令我有動力完成埋佢

依個 2017 既 Project 就已經完成, 之後未必會好似之前咁密去 upload 片
不過有 C++ 既問題, 係歡迎係 youtube 留言 or facebook inbox 問, 我會盡力去答

2017 亦到左年尾, 係度同大家講聲 Merry X'mas & Happy New Year 2018

多謝巴打 小弟會盡量係year1之前學曬 難得sem break 不如學下c++

Basic C
Advance C
C to C++
Advance C++
Database
Unicode
OpenGL
Unreal C++

多謝巴打 小弟會盡量係year1之前學曬 難得sem break 不如學下c++

btw巴打都maerry christmas

Basic C
Advance C
C to C++
Advance C++
Database
Unicode
OpenGL
Unreal C++

btw巴打都maerry christmas

merry
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞