廣東話講解 C/C++ on YouTube

298 回覆
277 Like 1 Dislike
幾時有片睇

剛剛出多左 3 條片

https://www.youtube.com/channel/UCWW9g_90Ik1U8ULNG5PvoYQ
c++來講oo之後係咪仲有好多野好難?
記得個陣整完個class入面仲有個class撈少少pointer個堆已經頭暈
記得個陣整完個class入面仲有個class撈少少pointer個堆已經頭暈

class同pointer係最基本既野

所以我覺得先用 C (唔係C++) 學好 pointer 先再學 C++ class 會好 D
因為講到尾, 唔用 class 都已經做晒所有野, 當年 Windows, Apache 或者好多 software 都係用 C only.

之後都唔會話好難既, 主要係要知道 D 野係因為想解決咩問題而發明出黎, 咁就好易明白, 如果只係死學 C++ 有既 feature 有時未必想像到咩時候用得著, 咁就會開始迷茫, 所以要磨練下基本野先好再學上去會好 D
支持
留名
支持廣東話教學
仲有, 可以整下D範例教學,
例如點樣由零開始寫個簡單的聊天軟件之類

你睇晒佢個教學就自然會識

你問啲咁速成既問題你不如直接去download啲source code

一開始咁教你先唔會識寫
留名學嘢

所以我覺得先用 C (唔係C++) 學好 pointer 先再學 C++ class 會好 D
因為講到尾, 唔用 class 都已經做晒所有野, 當年 Windows, Apache 或者好多 software 都係用 C only.

之後都唔會話好難既, 主要係要知道 D 野係因為想解決咩問題而發明出黎, 咁就好易明白, 如果只係死學 C++ 有既 feature 有時未必想像到咩時候用得著, 咁就會開始迷茫, 所以要磨練下基本野先好再學上去會好 D

正解,C++都係靠C起家,先學好C至係正路!
學過 Pascal
c/c++易唔易上手?
講埋opencv啦
學過 Pascal
c/c++易唔易上手?

幫到開頭少少, 同埋都係 structured programming
起碼 if, while, float ('real' in pascal), function (procedure in pascal) 都係差唔多野
講埋opencv啦

OpenCV 用既話其實都唔太難, 係 D API 幾多陷阱, 一唔小心又 crash 個 program
所以要睇清楚點用. 其餘來來去去都係 apply filter.

不過都可以好快咁講下, 或者搵下人幫手講依 D optional 既 topic, 因為我一個人做晒有 D 吃力
有無c++ ui 教學
整到好似qq個d
有無c++ ui 教學
整到好似qq個d

之後會有, Win32 API 同 Network socket, 咁都夠整個簡單既 instant messenger
有無c++ ui 教學
整到好似qq個d

之後會有, Win32 API 同 Network socket, 咁都夠整個簡單既 instant messenger

如果有advance c++ ui 教學就好了
即係又要customize又要performance
lm
留名學嘢
有無c++ ui 教學
整到好似qq個d

如果有advance c++ ui 教學就好了
即係又要customize又要performance

Win32 API + GDI 都已經可以 custom draw
再唔係就用 OpenGL or DirectX 自己做, 好多 Game 都係自己做
自己做一次簡單既 UI Framework 會學到好多野, 都可以諗諗示範下點做,
應該 6~8 hours 既 videos 夠講到基本野

另外如果想 Cross Platform 就可以諗下 wxWidget, QT, GTK,
不過都係要學左 Win32 API 先, 如果唔係個會唔明個底層做緊咩
lm
留名
支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞