其實係咪真係唔好買頂層?

163 回覆
10 Like 63 Dislike
頂樓會熱啲,但其實冷氣解決到。盡量唔好頂樓得嚟又向正西就得。頂樓向東南唔會太差。

另外啲人成日話頂樓易漏水,根本就講經,唔通住分層就無水漏咩?撞著個仆街住樓下,漏起上嚟玩你幾年都得。

但你買天台,個天台阿公嘅,漏水就入撚硬公數,有咩就直接投訴管理處,仲易搞過普通分層單位。
又唔驚樓上有啲咩拖櫈呀、鋤地呀乜乜乜。

不過仲有一樣要留意,個人覺得幾重要,就係水壓問題。
有啲樓係越高層啲水越細,你試試啲水夠唔夠力就得。
雖然樓上有幾個reply都講公家天台幾好
但我之前睇過個舊屋苑
頂樓單位平高層幾十萬同中低層差唔多
aa話幢樓多漏水
冇咩買家肯要個盤

d滲水遇著法團或者業委會乞兒
唔肯幫你大搞我估都係唔掂
點滲都淨係幫你打針唔重做防水就仆街
咪鬼信,一向買樓咪撚買頂樓

天台係你嘅都算,公家天台搵嚟搞

上面整乜你無權話事,有事要整死拖爛拖又麻煩
Agger,但水壓問題唔係太舊的樓就ok。
都係呢句頂層多數平過對落幾層少少,我有頂一定買頂
葵芳除左舊,真心location係靚,佢咁平都有因的。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞