有冇識人係真心鍾意返工?

337 回覆
723 Like 116 Dislike
係,身為auditor我好享受俾客同manager捽既過程
做coding試下
屌你

軟件台:python都要俾錢報course學?智障就咪撚學人寫code啦
搵個fresh grad人工平你一半開咪得,咁你仲驚唔驚?

你值錢個part係data analysis嘛,但ai取代左你最值錢個part
真,係因為收入,你公司搵幾多真係入自己袋,唔駛睇老細面色花紅想俾幾多就幾多,咁當然好熱情返工
係 我做設計 以前打工同依家自己做老闆 做既野其實差唔多 但完全兩種感覺黎
想問下Ching係幼教定小學老師?
我圈子都係咁
老實講最多唔討厭返工 但講到鐘意返工
除非係做緊鍾意既野
否則只係工作以外無其他生活
放工以外既生活正過返工好多
難得睇到咁正面既comment
我算係好鐘意自己份工
好有動力起身出門口
亦都會想增值自己令到係工作上有更加好嘅成績
當然身邊嘅人都覺我係on79
工作佔人生咁多時間 姑果唔鐘意其實好痛苦
其實好羨慕啲人搵到dream job
咁先唔會有每日行屍走肉嘅感覺
會 聽過有幾個老闆都話盤生意係自己嘅所以唔會有放工嘅一刻 甚至可以為咗個行業傾盡一生
前一份工好能他條 又準時收工 又可以遲一個鐘返
放左工又無野急call
個時我都好鐘意返工
好幸運
有好多人都做緊一份人工低又唔鍾意做嘅工
我係真心鐘意返工架
有滿足感 又幫到社會

Ps 屋企啲娛樂用品拎哂返工玩
做老闆首先冇得放工
所以唔叫返工
工作就係生活,就係人生
咁認真講我個位都唔係剩係做data analysis咁簡單既我最值錢既位唔係技術野真係純技術野揾呀叉做都得啦,又平又可以卒係驚都一早驚左
有,個阿姐係我返工我存在嘅mode;唔做嘢周身唔自在咁
雖然話地盤佬地盤佬,但係建築工作真係好容易獲得樂趣,砌lego咁
唔少老人家都係

話呢個年紀
仲有人請
好感恩
都要睇工作性質
research 類或者技工/創作
呢堆都係好難精通,要慢慢磨練
每次出嚟嘅作品都唔一樣既工作

但如果只係做一份普通office工
日日都係做重複性paper work
好難有咩變化/進步
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞