覺唔覺得咁多個紀律部隊之中,懲教署真係最濕鳩 [bomb]

108 回覆
47 Like 8 Dislike
聽你講野就知你戇鳩
點樣管個監倉控制好啲犯都係學問嚟
你以為就咁擺哂啲犯入面就得?
點樣分開班人去唔同倉 又或者點樣將適當既人擺埋一齊 去防止佢地搞事 同埋點樣收料掃場
你識咩戇鳩仔

呢D都係管理層制定,同懲教助理冇關係,都係跟order做嘢。

咪就係 請班看更跟order做緊咪得,做埋d濕鳩野都成19k起薪真係痴撚線

一開始又話懲教署係最濕鳩
而家又話管人個啲係管理層
原來管理層就唔係懲教
一出 job adv 就出post
實屬巧合

嚴重懷疑樓主準備投考懲教助理

樓豬相當可疑
算係紀律部隊中唔需要太高學歷,人工又唔低既

要求中五
接近唔需要學歷

依加要dse5條2

利申:有興趣
呢份工最大問題會接觸好多有背景人士 其實好易被同化
算係紀律部隊中唔需要太高學歷,人工又唔低既

要求中五
接近唔需要學歷

因為呢份工學歷高低,唔代表你適合。連懲教主任,只要你Dse有5科3好似都符合最低資格,當然通常唔會請。
呢份工重點唔係學歷
係考你反應同受壓能力
特別係要個樣兇狠打得 唔係入到去比班犯玩返轉頭

樓主唔係咁天真以為你夠學歷就考到呀?

毒撚樣 淆底格唔撚洗諗啦
比班犯大多兩大就尿都賴埋呀
我敢講: 懲教係繼入境處,最有意義的紀律部隊。
警察捉賊,香港有幾多賊?
消防救火,香港有幾多火?
海關掃毒,香港有幾多毒?
救護救人,香港濫用救護就大把。
入境處反黑工,處理免遣返聲請,打擊班南亞仔。
[size=4]懲教署/size=4] 看管囚犯,冇左佢地,大家街都唔敢出。

咁講 警察仲有意義啦
咩都關佢事 仲要日日帶老母返工
懲教禁止用電話,係一翻到去就已經唔比開直到放工,食飯都唔比用
宜家係無人肯做,咁咪出高D人工搵人囖

係真的,有一大部分離職既人係講呢個原因
所以,政府係研究緊比佢地帶電話既可行性減低turnover rate
仲以為個post係我開嗰個
再望多眼先發現唔係
懲教看犯,唔重要?
如果冇呢班懲教人員,你老婆仔女都唔敢亂落街啦下話?

請看更唔得,憑咩收咁高?
認同樓主
散仔黎講 (其實幫辦都應該係)
一定係懲教最惡做
如果唔係點解咁多ao2跳船走去做其他ds散仔或者其他文職
你幾何見到現職cs走去考懲教
可能wkm ii會既
我敢講: 懲教係繼入境處,最有意義的紀律部隊。
警察捉賊,香港有幾多賊?
消防救火,香港有幾多火?
海關掃毒,香港有幾多毒?
救護救人,香港濫用救護就大把。
入境處反黑工,處理免遣返聲請,打擊班南亞仔。
[size=4]懲教署/size=4] 看管囚犯,冇左佢地,大家街都唔敢出。

根據你D 道理,得出以下結果。
警察捉賊,香港有幾多賊?賊唔洗多,一個已經夠玩殘你。
消防救火,香港有幾多火?火唔洗多,一個已經夠玩殘你。
海關掃毒,香港有幾多毒?毒唔洗多,一個已經夠玩殘你。
救護救人,香港有幾多傷者?傷者唔洗多,一個已經夠玩殘你。
懲教看犯,香港有幾多走犯?犯唔洗多,一個已經夠玩殘你。
平日好地地咪冇事囉,一有起事上黎先突顯到佢地重要性。
直頭解散懲教處啦
直頭解散懲教處啦

應該轉做黑警其中一個branch
根本就唔需要"署"級,紀律部隊係得懲教冇自己總部大樓就知佢地廢
連民安隊都有成棟呀
聽你講野就知你戇鳩
點樣分開班人去唔同倉 又或者點樣將適當既人擺埋一齊 去防止佢地搞事 同埋點樣收料掃場
你識咩戇鳩仔

呢D都係管理層制定,同懲教助理冇關係,都係跟order做嘢。

咪就係 請班看更跟order做緊咪得,做埋d濕鳩野都成19k起薪真係痴撚線

請多幾個AO/EO 做管理
加多一大班看更
搞惦

仲可以請低學歷人士,大幅壓到13K

但到時老廉會好唔得閒,成個監獄的前線人員集體貪污,幫囚犯帶嘢。班AO EO就全部只係識得坐係冷氣房睇英文,乜都唔知。

請中三一定會貪污 而家做緊果班好高學歷
咪又係毅進仔,老果班書都冇讀過tim呀

唔係中三問題,而係人工問題。

咁而家ACO全部貪污?

aco有咩權力同機會貪污?

懲教助理夠冇啦 散仔一個貪條鳩咩

廉政行動有做過,你話冇就冇?直接接觸D犯就係懲教助理。

咁即係話…就算而家咁高人工都一樣會貪啦
懲教狗冇個好人真係

好少同個別,但如果學你咁講變10k
你講撚埋佢
聽你講野就知你戇鳩
你識咩戇鳩仔

請多幾個AO/EO 做管理
加多一大班看更
搞惦

仲可以請低學歷人士,大幅壓到13K

但到時老廉會好唔得閒,成個監獄的前線人員集體貪污,幫囚犯帶嘢。班AO EO就全部只係識得坐係冷氣房睇英文,乜都唔知。

請中三一定會貪污 而家做緊果班好高學歷
咪又係毅進仔,老果班書都冇讀過tim呀

唔係中三問題,而係人工問題。

咁而家ACO全部貪污?

aco有咩權力同機會貪污?

懲教助理夠冇啦 散仔一個貪條鳩咩

廉政行動有做過,你話冇就冇?直接接觸D犯就係懲教助理。

咁即係話…就算而家咁高人工都一樣會貪啦
懲教狗冇個好人真係

好少同個別,但如果學你咁講變10k
你講撚埋佢

條友0論據,淨係識無限假設
咁多紀律部隊最多癡線佬就係柳記
聽你講野就知你戇鳩
你識咩戇鳩仔

懲教看犯,唔重要?
如果冇呢班懲教人員,你老婆仔女都唔敢亂落街啦下話?

無懲教=周街犯
無懲教你唔敢亂入獄就真
咩logic?擔心啲犯無嘢食好過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞