日本旅遊討論區2022 (26)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
唔怕行嘅話嵐山去金閣寺可以搭嵐電去北野白梅町, 中間可以順便路經北野天滿宮&平野神社
唔太夠時間啦嵐山已經好多嘢行
要行完哂金閣寺嵐山,有時間先再考慮北野天滿
奈良玩埋鹿半日都太多
但係行埋入去春日大社同東大寺又好似有d 趕,我覺得呢兩個都值得睇
伏見返而留唔到咁耐, 如果你而攻頂或者等影無人既鳥居就另計
想知京都啲景點係咪長期都人山人海
Day6 視乎酒店住邊,可以附近放多一個細景點
夜晚可以落返河原町行寺町通、新京極商店街
反正多啲晚餐選擇,雖然Day8行四條可能會再經過

Day5 除非你打算上伏見山頂,否則山腰落山嘅話都應該仲夠時間
上次自己都係咁行,去奈良時仲夠時間行埋東向商店街、春日大社、二月堂
不過若草山就只係經過無上去
都係三月中 住河原町 全日坐京阪
9點多啲伏見
12點奈良
日落時啱啱返到京都站
東向商店街好似仲有開
純粹反正已經行完一圈又休息夠,想趕返京都站睇日落(不過miss咗)
唔係嘅話應該仲可以喺奈良附近求其行多陣食埋飯

btw果日中午喺商店街仲見到隻野生疑似浣熊
跑入商店後又被職員趕返出嚟
仆街原來張pass岩岩好個段時間唔比用
咁多位清有無第張pass可以建議下我用
好奇問下 29/4 到底係睇櫻花,定係睇足球
京都の観光名物「保津川下り」で29人乗った舟が転覆か 船頭1人が心肺停止 子供3人含む乗客25人と船頭4人が乗船 「遊船の一隻が座礁した」
師兄 我都plan左咁樣一日
京都check out -> 宇治平等院->抹茶lunch-> 奈良東大寺 -> 春日大社 -> 大阪check in

想知咁樣會唔會太chur 冇乜時間慢慢影相
因為呢兩個地方分開又唔夠玩一日 唔知點plan好
應該都會停一排
宇治個時間相比伏見難預好多
可以行嘅地方其實唔少
有機會稍為chur咗少少,但都應該夠用掛
午餐可能要儘早食
因為上面又有師兄話撚鹿半日都多
如果2點左右先到奈良玩到6點左右應該夠?
好睇人除咗鹿以外,奈良古建築都值得睇嘅
個人認為唔好預過少時間
真係睇波
咁如果我之後拆一日奈良有冇其他比較順路嘅景點可以搭埋?
我上次plan過全日又真係太得閒
唔該師兄先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞