日本旅遊討論區2022 (26)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
六月去邊度好?除咗北海道仲有邊度會小機會啲成日落雨
https://news.yahoo.co.jp/articles/e95ea5d1fb0f97bb20bb6161cd8959d75f71808f
中国対象の水際対策 4月上旬にも緩和 陰性証明なし「ワクチン3回接種」で入国可能に
90日內再入境,入境時排條隊有冇分別?
有冇人知 新大阪站 附近住唔住得過? 多唔多嘢食?

貪佢去關西機場同埋姬路岡山都係一程車搞掂
五月尾去東京,諗住伊豆嗰邊玩下

暫時諗住咁樣
Day 1: 東京 -> 伊東:大室山、伊豆仙人掌動物公園
Day 2: 城崎海岸、伊豆泰迪熊博物館、DHC赤沢日歸温泉館
Day 3: 伊東 -> 修善寺:修善寺虹之鄉

頭兩日會住伊東站附近,第三日住修善寺

想問下咁樣會唔會有啲趕?同埋伊東站附近有冇宅急便可以寄行李返東京?因為唔係自駕唔想拎住個喼搭巴士去修善寺

唔該大家
UO新321neo者係飛倒仙台札幌未?
好期待
Day1 應該係指由東京市中心出發,而唔係由機場出發?
頭兩晚都係住伊東?
想問下買旅遊保邊間好?
有無人住過川崎相鐵?正唔正?
係同埋係

而家咁樣會唔會有啲走馬看花?
如果留多日會唔會好啲
你一樣會坐返車出去難波或者梅田
除非大阪唔玩齋瞓
tabelog 個一週前確認email係咪純粹提醒唔洗再理?
個行程幾吸引,想去
不過時間chur咗少少,除非你好早起

假設9點正搭踴子到伊東,去到~10:45
放低行李喺酒店/車站locker,~11:50到大室山
assume大室山+簡單午餐用2個鐘
仙人掌公園17:00關門,換言之只剩唔夠3個鐘行

所以留多日應該適合啲
btw可以睇下有冇伊豆交通pass啱你用
如果留多一日嘅話有冇咩地方推薦?
PCR檢測要帶返passport去?同埋係味講埋去日本?
Yes
或者可以考慮去程途中先停一停熱海?
主要都係掃街食嘢,車站商場都有好多款伊豆手信

留意商店街開始已經係斜路,
建議先喺車站寄存行李
但新大阪係咪無乜嘢食?
睇完又幾好 唔該巴打
入境排一個鐘,JR攞飛又排多個鐘
超哥快啲嚟睇下咩叫好生意

最近大家唔好提早上網買定平huraka 飛,佢專用果部換票機唔知做咩唔俾用要去排綠色機/櫃位,我已經做咗次白痴仔排成個鐘嚟換張haruka 記得去到見到專用機用得/唔洗排先好買
見酒店POST頭幾頁好推介
上個月住新大阪, 平過住大阪入面,
如果係要四圍去京都姫路之類咁係幾好, 想入大阪入面又有METRO御堂筋線
新大阪站/ARDE 上下層都有D食肆,
出站後就1,2間松屋咁大把...
去京都果程JR west pass唔包
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞