蔡英文上台七年失去九個「邦交國」 分析指台灣正積極拓展非正式聯繫

165 回覆
51 Like 13 Dislike
SP呢個形容詞又真係貼切
所謂邦交根本就當你水魚,洪都拉斯直接開聲叫你幫我填數,等中國去燒下錢咪幾好

https://udn.com/news/story/123264/7057411
本黎留幾個南美嘅方便出訪嗰陣過境美國
家陣有台灣旅行法任去唔嬲
台灣邦交
中國免簽
英國研究
美國唔照你
有100個邦交國都冇用

有美國照
完全唔使要邦交國

親中政黨成日用依樣攻擊政敵
一係蠢 一係賤
但通常兩者都係
有一個美國都夠
台灣免簽美國,屌打50個邦交國啦
慳返啲錢
呢啲邦交國對台灣冇用
係對中華民國有用
一個美國肯賣特價軍火 或台美商合作 都夠玩 唯一係啲民眾仲未好接到軌
用來支持中華民國
而非台灣
又0邦交台獨論
睇烏克蘭就知幾多票都唔夠5大國一票否決權重要
美國唔加價偷笑仲特價
美國唔照你
有100個邦交國都冇用

有美國照
完全唔使要邦交國

親中政黨成日用依樣攻擊政敵
一係蠢 一係賤
但通常兩者都係

以色列咁既親密程度就得

台灣都唔能夠實牙實齒咁話自己真係"100%有美國照"喇
但台灣又唔肯定係咪真係能夠"有一個美國"

台灣又唔係北約
又唔係美日同盟
又唔係以色列咁o既兄弟

純粹真係口講話
要保護島鍊, 要維護東亞和平 blablabla

但呢的口講話
係咪真係足夠代表台灣能夠"有一個美國"?
建交唔重要
咁上手美國總統做咩要推堆穆斯林佬同以色列建交仲要起勢攞黎打飛機
0邦交係殺死沖茶亡國既好方法
但要建國仲係要多一個步驟
唔會自動
你啲蠢人唔好台灣仔自欺欺人你又跟住蠢埋一份。
邦交從來都係同中華民國,南京政府而唔係台灣。
嗰啲洪都拉斯海地梵蒂岡使館塊塊牌都係寫中華民國四字,封封正式文書都冇台灣兩個字。
邦交只對維持南京民國有用,對台灣本身利益冇用。因為邦交等於承認南京否定北京。
而台灣現在政權係承認北京就係正統中國。
所以失去邦交對綠營係有利的。
咁多年嚟對內人為撈亂南京民國同台灣,係刻意想呃自己呃鬼佬淡化佢套憲法否定北京既惡霸精神,又懶得重造憲法既灰色愚民手法,外人唔應該被騙。
有一個美國唔難
「有一個台灣」先難
目前世界上並冇一個地區正式自己叫自己台灣。
亦未曾有一個政體用台灣兩個字申請入國際組織。
亦冇任何一個國際組織驅逐過自稱為台灣既代表。
主要都係自己攞嚟嘅,立陶宛講話整個辦事處,都未係建交,蔡英文就傻傻更更送十幾億畀人,洪都拉斯同中華民國係41年已經建交喇,你大細超喔d邦交囯自然有意見喇 話邦交囯冇用嘅知唔知主權係要有人承認架
今時今日聯合國啲票仲有乜用?
識一個有錢佬好過識一百個乞衣
日美已經夠
復交!
立陶宛起碼歐盟成員, 洪都拉斯呢班窮國算撚數啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞