蔡英文上台七年失去九個「邦交國」 分析指台灣正積極拓展非正式聯繫

165 回覆
51 Like 13 Dislike
呢D垃圾組織
美國係安理會可以否決就得啦
打飛機用
實際上的關係比形式上的關係重要得多
有時D邦交國除左名義上仲有咩用
台灣冇邦交國但好多國家都同佢好FRIEND
至少當年就有人覺得好有用囉
https://news.ltn.com.tw/news/focus/paper/731323
打飛機又去到新高度
根據「保護衛士」統計,這三年間,將台灣人引渡或遣返至中國的案件以西班牙的219人最多,其次是柬埔寨117人、菲律賓79人、亞美尼亞78人、馬來西亞53人、肯尼亞45人、印尼18人、越南1人。這些台灣人大多涉及電信詐騙案。

報告中稱:「在北京越來越大的壓力下,外國政府反而強行將他們送到中國,在那裡他們沒有根,沒有家人。這些強行移送,往往是在遣送國政府拒絕了台灣代表處提供的援助與聯系後發生。有時在這些台灣人被送到中國之後,台灣官員或其家人依舊無法與他們聯絡。」

好friend
。。。?
基本美國call馬就得
其實呢D邦交國有乜撚用
7年踢走9個垃圾
兩百件垃圾踢剩10幾件
驚冇人認同台灣政權掛
同台灣建交有咩好處
連連仔又係時候幫台灣打個靚飛機
從來係睇你點睇國際認可呢樣可以好象徵性既野
但咁講當年中美建交之後一樣有台灣關係法按DPP邏輯一樣係有實質交流
點解台灣當年咁大反應
今次老美都call唔到洪國喇
呢d用錢買嘅掛名邦交根本無乜意義
但係蔡英文上台七年係台美建交後台灣同美、英、歐關係最緊密嘅時代,嗰啲養唔熟嘅乞兒邦交國真係要唔要都罷啦
我直頭懷疑台灣特登養乞幫,養大左炒高條數過俾中國添
歐美日韓無邦交,但台灣人免簽入境。相反支那得啲亞非拉免簽
我講日本美國呢d
冇幫交但friend過大陸好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞