【TVB裁員】月中仍在招聘大量新血 新聞攝影師起薪得$1.2萬

229 回覆
26 Like 90 Dislike
真係7-11都高過佢....
日日報假新聞, 執撚佢啦
所以格仔導演個堆好多都已經無do
Tvb一定好pay過viu,viu樣樣野都外判,下個月有冇得出糧都成問題
所以佢啲工係適合俾何志平個女果種有錢人入去帶錢返工
攝影仲要花錢花時間讀,都算係一個專業,真係屋企樓下Ok執貨人工仲高
未見過new god 美斯向TVB以外既post出現過

呢種執著,唔係有錢收就係痴線佬嚟
你藍店pr 講咩黃
一萬蚊 黑衣呀
女主播係都揀隻金龜啦,點會揀個得一萬幾人工嘅攝影師?你睇吓班女主播同邊個拍拖結婚:消防員、政協兒子、金融從業員、做生意、黑警。揀攝影師十隻手指數得晒。
可以不過要靚仔
問題係靚仔缺女
新聞攝影師起薪高達1萬
咁會唔會吸引啲

我做看更可能第日升埋manager,駛撚睇tvb面色
低手過明報
呢啲通常係有家底先入去做,台前幕後都係
班垃圾高層淨係識吹水搞辨公室政治就咁撚高人工

真係前線專業做事既記者就咁撚低人工,仲衰過做m記
澳洲紙就差不多
以比人發掘去幕前做明星做賣點好d
我地仲有開電視
正常一個垃圾城巿無自己軍隊代表維護自身利益

反而個傀儡政府走去奶人地屎眼 出賣自己人民

到最後大家都係食屎收場
開電視咪又係閪。同有線同一個集團,財政仲差過CCTVB,有線炒人都炒咗幾次,cut/冇花紅,肺炎嗰時放無薪假,之前新聞部裁員先爆一個4-5年記者得15K人工。

香港傳媒都係仆街工嚟。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞