【TVB裁員】月中仍在招聘大量新血 新聞攝影師起薪得$1.2萬

229 回覆
26 Like 90 Dislike
冇錢你都做 咁低賤嘅
做咗咩?
你唔係喺TVB做PA咩
係鬼
咁你係咪喺TVB度做先?
可以答你依家唔喺
做咩咁睇唔開入去做
國內人才應該得
唔喺嗰度做都吹奏TVB仲唔係低賤
that's why佢逗萬一蚊
我冇吹奏喎 成日都屌柒佢
係咩 你成日都暗中吹奏TVB
你反黃??
仆街公司 唔見光嘅新聞從業員 真係一文不值

班主播仲可以跳船搲撈 大撚把Camman做十幾廿年 一鳩裁咗 乜都冇
你估有線咩唔炒新聞部唔會執

tvb最垃圾就係新聞部垃圾反而唔炒

叫文匯黎做都得啦洗撚你地咩
就係個新聞部夠契分奶鞋底佢個台先未俾人收皮
真係痴線
剝削員工到咁癲既地步仲可以剪到懶熱血
真係中共風格白事當紅事吹
幾時番入去做
睇返佢個通告講返炒外判多,同埋cut headcount

請緊果啲post應該長期都請緊
一黎流失率高
二黎惡做都屬於嫌惡性工作
三黎人工低難請到人

至於ViuTV,佢有冇咁多post咁多人力需求
ViuTV規模細咁,News都係用返now果邊
拍劇又外判出去,無可比性啦

人工低就係架啦,電視行業一貫以黎都係咁
有冇聽過一句「前世做錯事,今世做電視」
最好景果期真係維基橫空而出「搶人」
不過搞唔成都無計啦多得一男子

電視行業問題就多到數唔晒
人工低主因
A.公司本來就極嚴重肥上瘦下
B.同世界脫節(始終佢係本地無乜競爭嘅行業)
都要生活架啦,到真係自己12k就會生活到
無犯最低工資又吹佢唔脹
咁大間公司咁大個法律部
點會犯呢啲低級錯誤
走灰色地帶走到傻啦
無綫=血汗工廠剝削員工講咗幾廿年
應該諗咁底人工都蝕咁係經營不善
講真呢行係咁上下價 不過係講緊其他行越來越高起薪 呢行就來來去去都係萬頭
電視廣播(00511,TVB)副主席兼行政總裁李寶安將於明日(5月27日)退休。TVB於晚上發通告,指將聘請李寶安由今年6月15日起於TVB擔任顧問,每月服務費為572,094元;一年服務期屆滿後,TVB須另外支付相當於總服務費10%之花紅予李寶安。總計服務費及花紅,李寶安一年薪金約755萬元。

究極肥上瘦下啫
經營不善條毛
TVB新聞部要嚟維穩洗腦,比文匯更加容易reach到觀眾同入口,同埋要嚟做贊助節目賺錢,點會炒?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞