【TVB裁員】月中仍在招聘大量新血 新聞攝影師起薪得$1.2萬

229 回覆
26 Like 90 Dislike
雖然TVB本周公布裁員。TVB的網站顯示,截至上星期二,公司仍有聘請多個職位、包括助理編導、初級資料撰稿、娛樂新聞記者 、新媒體圖像設計員、社區關係部門經理、以及銷售員等。

另外,TVB新聞部近月於勞工處就業中心舉辦招聘日,招聘多個職位,包括剪接師、導播、攝影師、字幕操作員(可兼職)、資料室文員等職位。據資料顯示,新聞攝影師的薪金約為一萬2千至一萬5千元。至於字幕操作員以及新聞資料室文員,月薪最低只有一萬至一萬一千元。

按照TVB近月發布盈利警告,預計去年股東應佔虧損達到7.9億至8.3億元,較上年的6.47億元再擴大,為公司上市以來最差的業績表現。

https://topick.hket .com/article/3491093
黃屎又可以射到精盡人亡
炒晒高人工,用低價請人。
tvb真係仆街黎,人工低到,但我可以講Viutv人工仲低,所以viu撚唔駛打飛機,兩間都仆街黎
一日仲係cctvb, 一日都唔會翻身
1萬蚊做樓下工唔好 山長水遠將軍澳
屌你萬一蚊
我不如搵份文員鳩吓算
做老麥好過啦
仲要勁偏僻
港台真係高人工

不過冇請公務員位好耐
唔怪之得馮盈盈要讀博士
On9刻薄到
是但做萬寧屈臣仲多過佢啦
萬綺雯?
我去做攝影助手算鳩數
樓下7仔都13200啦
佢個工程部日日都請人
佢份人工同出面脫節脫足十年
都癡癡地線
叫153唔出人工啦
12k 行落樓下做7仔、老麥算啦
ACO師
所以你比得咩價錢 啲節目就得咁上下質素
東張成日話請人嘅
亞視
咪一萬蚊囉
其實點可能請到人
待遇 :
每月$10,000 - $12,000, 有年假12天 及提供醫療福利,人壽保險, 24小時輪班, 不定時工作, 每週工作5天, 輪休, 每天工作 9.5 小時(按工作所需, 或需超時工作)
食公飯果班就咁高人工,出邊私人公司就咁低人工。咁樣邊會培養到人才,難怪腥港要搶人才
呢啲都算tech位 點解可以咁低
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞