[包唔準][塔羅占卜]心事不再纏繞心 占卜助你解煩憂(71)

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
最後真係買左本食譜就走

煮埋俾大家食呀彼得

我又要

有機會先

機會係製造出黎

大家都咁忙

其實我好得閒
你話我歧視大陸人都係咁,頂個女講得一口流利廣東話,係香港就講番廣東話,係都要講普通話

我早幾十年發現左個問題,香港人去外地就會盡量用番當地語言,但外地人黎香港係用番佢地既語言
你話我歧視大陸人都係咁,頂個女講得一口流利廣東話,係香港就講番廣東話,係都要講普通話

我早幾十年發現左個問題,香港人去外地就會盡量用番當地語言,但外地人黎香港係用番佢地既語言

香港人不嬲妄自菲薄 特別奇怪
最後真係買左本食譜就走

煮埋俾大家食呀彼得

我又要

有機會先

機會係製造出黎

大家都咁忙

其實我好得閒

你咁講到 我唔努力d睇食譜都唔得啦

煮埋俾大家食呀彼得

我又要

有機會先

機會係製造出黎

大家都咁忙

其實我好得閒

有無聽過幽默大師

又唔係既,入鄉隨俗

煮埋俾大家食呀彼得

我又要

有機會先

機會係製造出黎

大家都咁忙

其實我好得閒

有無聽過幽默大師

食落喉嚨好舒服

有機會先

機會係製造出黎

大家都咁忙

其實我好得閒

有無聽過幽默大師

食落喉嚨好舒服

有冇睇最新個post
雞排加 脆皮樂

又唔係既,入鄉隨俗

但佢都講得一口流利廣東話 點解要同人地香港人都講普通話?

機會係製造出黎

大家都咁忙

其實我好得閒

有無聽過幽默大師

食落喉嚨好舒服

有冇睇最新個post
雞排加 脆皮樂

又唔係既,入鄉隨俗

我妄自菲薄嘅意思係
人地黎你地頭,你仲要卑躬屈膝

又唔係既,入鄉隨俗

但佢都講得一口流利廣東話 點解要同人地香港人都講普通話?

身份認同

大家都咁忙

其實我好得閒

有無聽過幽默大師

食落喉嚨好舒服

有冇睇最新個post
雞排加 脆皮樂

點解我唔get

又唔係既,入鄉隨俗

我妄自菲薄嘅意思係

有d9唔搭8

機會係製造出黎

大家都咁忙

其實我好得閒

有無聽過幽默大師

食落喉嚨好舒服

有冇睇最新個post
雞排加 脆皮樂

冇睇佢好耐

又唔係既,入鄉隨俗

我妄自菲薄嘅意思係

有d9唔搭8

語言仲要就人啊

又唔係既,入鄉隨俗

我妄自菲薄嘅意思係

有d9唔搭8

語言仲要就人啊

我講緊香港人去外國同外國人黎香港既行為
你講緊外國人黎香港,香港人既行為

又唔係既,入鄉隨俗

我妄自菲薄嘅意思係

有d9唔搭8

語言仲要就人啊

我咪就係回應緊點解會咁
一隻手掌拍唔響 你吹波on99咁死講自己語言人地仲可以唔入鄉隨俗咩?
香港人去日本學日文
香港人去英國學英文
香港人尋歡學蝗語
外國人去香港 香港人學蝗英日語

又唔係既,入鄉隨俗

我妄自菲薄嘅意思係

有d9唔搭8

語言仲要就人啊

我咪就係回應緊點解會咁
一隻手掌拍唔響 你吹波on99咁死講自己語言人地仲可以唔入鄉隨俗咩?

好似唔多關事,咁會變到雞同鴨講
我既理解係 香港人會避免溝通不能而去就人,但人地就理撚得你死
假設美國人黎到講英文,你又堅持同佢講廣東話,咁咪講到天光都互相唔知講緊咩

又唔係既,入鄉隨俗

我妄自菲薄嘅意思係

有d9唔搭8

語言仲要就人啊

我咪就係回應緊點解會咁

但去一個地方學個地方嘅語言本身係好正常嘅事
偏偏我地嘅定位變到咁奇怪
仲要重點係有幾多香港人真係咁internationalised 啊
大把人普英都講唔好 本身都有d雞同鴨講
人地會理得你死就係因為定位錯左
最搞笑係英文係香港連second language都算不上
本身香港人要用英文係吃力嘅事
偏偏我地吃力學 人地黎就輕輕鬆鬆

又唔係既,入鄉隨俗

我妄自菲薄嘅意思係

有d9唔搭8

語言仲要就人啊

我咪就係回應緊點解會咁

但去一個地方學個地方嘅語言本身係好正常嘅事
偏偏我地嘅定位變到咁奇怪
仲要重點係有幾多香港人真係咁internationalised 啊
大把人普英都講唔好 本身都有d雞同鴨講

咁講得好唔好係一件事,用意又係令一件事啦
各有長短,本身就冇可能個個語文都叻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞