[又黎好淡大戰] 其實買唔買樓問題好簡單

74 回覆
73 Like 23 Dislike
首期項目早於2005年初由長實等奪得發展權,當時尚稱為「夢幻之城」,並於08年初開售,項目名為首都,首批建築面積呎價4888元,以低市價出擊,旋即吸引大批買家爭購,發展商以採「馬拉松」式通宵賣樓,在短短30小時,即沽約2000伙,成為當時樓市的焦點。

長實等發展「首都」

日出康城至今共批出11期,其中長實等囊括首3期發展,第1期在05年1月由長實等奪得發展權,預計總投資額約50億。項目在08年2月底開價,首批60伙平均即供呎價4888元,入場價328.1萬。
得一種人 會好關心網友 買/租
個種人就係 地產代理
你理閪得人 買定租 姐
關你鳩事咩
只要齊心唔買樓就可以壓低樓價
公屋族考慮既點:
我買唔起,唔想人哋愈過愈好。希望人哋仆街跌返落嚟同我一樣level.
成日話業主睇唔起公屋仔,其實公屋都可以睇唔起劏房仔
然後齊心買樓樓價又會升返
印花稅?
律師費?
裝修?
買,不過唔在香港買
我地連登仔雖然住左幾十年公屋
但個個都係人中之龍

Target開既樓既都係延文禮士、central peak等等屋苑
最低要求都要一號銀海,天壐之流
唔好睇小佢哋班公屋仔啊 只要佢哋一發力 要住九龍站上蓋容乜易
租樓無得輸

第一,租樓流動性高。

只要你有錢,你想住邊度都得。隨着你嘅生活圈去改變。彈性高。

第二,性價比一流

依家租架幾百萬超跑都講緊成雞一日,依家兩萬蚊已經租到成千萬樓。幾萬一個月甚至可以租啲好多人一世都買唔起嘅幾千萬樓。幾萬蚊爽人地成世嘅回報,何樂而不為。

所以租樓,你開心。業主又開心。真係平有平租,貴有貴租,住屋環境係好重要。供樓留返比業主,公屋留返比啲柒嘅住。

信我,租先係皇道。
認真咁諗,租租到左60歲有咩出路選擇
https://lih.kg/3359714
我都覺得你合理
不過我覺得未必會用呢一種方式呈現出來
一年3幾個% 通脹十幾二十年翻一倍
我覺得個樓價會長期跑得慢過通脹1-2%
10年後就等如跌幾成
當然打仗除外 到時香港被迫加入陣營
樓價唔知可以跌到邊

啲人自己有樓就對樓市下行失去想像力
成日租租租
租你老味咩 你80歲每個月要比萬幾二萬蚊租 租到你無哂錢再排公屋就好笑啦
三四年搬一次 真好玩
真係咁撚多時間咩弱智
證明佢有錢 直接食人間鋪
租租好似話定期都夠交仲要有突賺多好多
其實80歲應該要去老人院
自己一個係屋度無人照顧仲麻煩(假設唔靠仔女照顧)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞