[又黎好淡大戰] 其實買唔買樓問題好簡單

74 回覆
73 Like 23 Dislike
答下自己幾條問題

有冇需要,係咪而家需要
會唔會租樓,幾時租,係咪租一世
如果想買,係咪宜家買,貴左你買唔買得起,唔買樓D錢你拎黎投資係咪跑贏樓市仲要賺埋租
買左樓你有冇錢供,承唔承受到帳面上跌
唔買樓你D錢係咪有其他用途
係咪發誓以後唔買樓

公屋點會諗? 首期都未有。
有錢人炒股都輸,公屋仔點會贏?
一個講曬男人老狗有頭髮邊個想做癩痢
邊有人唔想擁有4000呎house
私家花園泳池 得閒約成個model公司全部model黎自己屋企開P

都要面對現實既
都係住公屋算啦 無錢交管理費
Everything is wrong!!!!
首先要諗既係 自己有冇首期錢先
冇就講乜都無用 日日上黎做淡軍
已上車/供斷既人 who fucking care
放假起身去嘆杯cafe睇下買唔買多層收租好過
跌一半先買
#冇心情,唔買住
露出了尾巴,用個[住]字,如果淡淡覺得會drop to zero 點解要買,因為遲早都係免費

咁佢都錯唔曬 又帶唔落棺材 學民建聯咁
年年唔知呃咗幾多老野既單位
咁當有首期,當50萬,咁可以問自己以上問題
果啲叫白卡淡
我呢啲中立淡好理智,跌一半即係800萬康城變400萬就覺得合理。
其實都係一條幾好問題,問下自己:

康城係未來 X 年有冇可能跌到去400萬,如果有,自係 X年之後又買得起,咁就唔應該買

X = 自己代入
冇需要
唔會租樓
貴左買得起
唔知
供得起
冇其他用途
唔發誓

結果: 岩岩買左
咁咪唔好買,此post完
1. 經濟週期
2. 息口
3. 一手供應

結論: 呢幾年一定係唔買
然後AA狗就會出嚟咬屈人住公屋
你姐
邊有可能跌一半
畀啲幻想力

有國安法經濟必定好 樓股市日日升
唔買正傻仔
有俄羅斯既加入
香港一定好
中立淡笑鳩左
未來仲有23 條, 邊個唱淡就拉邊個, 到時想跌都難
講清楚先!而家係習主席飛去俄羅斯加入與歐美西方為敵陣營

美國停swift 美金/港幣,啲香港人咁精仲唔走先咩
50萬買到咩?比埋稅雜費大西北納米應該夠既
好快香港冇哂人
跟著樓爆drop to negative
然後業主要貼錢送樓
嘉湖都買到啦,嫌舊,係咪:

又要新
又唔要遠
又要大
又要平

現實小小好嗎,當你SARS 價300萬九萬站上蓋,你當時又搵幾錢個月? 係咪得你一個買到?有冇人同你爭?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞