[又黎好淡大戰] 其實買唔買樓問題好簡單

74 回覆
73 Like 23 Dislike
作為樓好既我叫人買舊樓都唔會買嘉湖
嘆杯cafe
但買樓收租係投資角度而言目前而言唔太吸引
十個樓淡九個準備買
嘩真係好理智
唱淡都係為左入貨
真係有人同你三唔識七關心你蝕幾多咩
全世界已經大洗牌

好多固有因素今日已經變晒

以前好易有十年planning

今日半年planning 都未必得

政策朝令夕改

人治為主

人最基本生命同財產保障已經做唔到

四個字「活在當下」
可能你跌50萬都狗衝啦
而加問班真係想上車的淡,口就話一定跌唔會買。
心入面就後悔緊上年點解唔買,而加有口價同上年一樣即買
不過就算真係再跌,呢班人到時又黎6球4小龍
係呢到打幾句就圍到爐搵認同感
平衡返現實世界比身邊既人,可能老豆老母、女朋友、姨媽姑姐笑無用買唔起樓
真,睇岩,要住就買
房屋問題
一律公屋
同屋企住
投資緊美股美債
What if 兩老出事
就會同香港親戚佢地搞埋最後D野就走
係樓好角度我係淡
但基本上都係講事實
而家唔同二三十年前
btw 都係個句有人用1997-2012 去compare 7-9成按 with SP500
得出結果都係SP500 羸(9成可以用手段反勝,不過人地講緊無借錢已經做到效果)
計到去2023直頭唔洗講都知樓係輸硬
所以話"如果想買,係咪宜家買,貴左你買唔買得起,唔買樓D錢你拎黎投資係咪跑贏樓市仲要賺埋租"
其實重點要講呢十幾二十年後回報邊個好
當然呢個係投資角度
有人的確係家庭方面需要(結緍生仔既話就預左接受風險)
著眼點都係講緊點睇而家中港未來十幾二十年
第日跌一半先再買樓,嗰時你可以笑9姨媽姑姐:買樓呢,Timing 都好緊要,你無負資產嘛?銀行有冇Call loan?
我依家買左你樓上A,B室打通佢大少少,兩層加埋仲平過你買個價,不過都係供得辛苦,終於明白你。
你格局咁低?我覺得係業主跪低求你要左間屋等你做免費業主
加埋買樓利息上去,租20年之後會唔會full pay 到,定首期可以俾大幾多

預期香港樓市,人工追唔追到通脹,定國安法令人人安居樂業,樓市冇需求
大家同唔同意香港樓價從來同收入冇關
https://lih.kg/3325260
自住其實無乜需要理啦其實

到時升咁蟹咗你都要住㗎啦
最精係你啦 一早走咗
佢地話好快樓爆
爆閪咩,傻淡諗住跌一半, 搭車過海跌番落去10蚊留下我就信
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞