疑相信中国護照獲150國免簽 大陸仔被馬國明目張膽拒入境流落街頭

258 回覆
334 Like 9 Dislike
邊Hi個JJ長?
問咗GOOGLE, 只可以講係中東佬戇鳩同偏見, 中東佬個撚個水蛇春咁長個系統咪要求起麻有姓有名, 正如臺灣早個禮拜先講緊外國人啲名處理起嚟好麻煩, 講到尾係民族特質同IT狗既問題, 你總會有諗唔到既情況但又唔去DEBUG

https://topics.amcham.com.tw/2023/03/%E5%9C%A8%E5%8F%B0%E5%A4%96%E7%B1%8D%E4%BA%BA%E5%A3%AB%E7%9A%84%E9%8A%80%E8%A1%8C%E6%83%A1%E5%A4%A2/
睇到馬國明
流浪地球
弱智?
外交同公務護照先有152國家免簽,普通護照得20個左右。普通護照免簽嘅地方分分鐘係聽都無聽過,以下有個list:
http://cs.mfa.gov.cn/wgrlh/bgzl/202110/t20211029_10403855.shtml
其實個規定都幾癲
無乜得解
世界通行格式係姓同名分開對
你填好多申請都應該係姓同名分開提供而且必須填寫

而大陸人個case 根本唔係單一姓名
只係護照出錯
無將姓同名用標點分隔
Chan Tai 都唔得的
佢會當你姓Tai
如果要睇你機票或者其他visa 文件時就會話你個姓名唔對

一係就寫Tai Chan
一係就Chan, Tai
簡單啲好多護照都係姓同名分開兩行
中国護照舊版都係咁 新版先黐埋一行
張三李四都唔係單一姓名, 漢人其實問題唔大, 除非你父母玩鳩你,
我舉一個假既例子, 例如蘇格拉底, 人地唔係姓蘇, 叫格拉底, 本身蘇格拉底就係一個字, 我唔知支那護照係點發行, 但類似既例子響蒙文維文同藏文應該都常見, 滿族有氏同名既概念但另外三族應該都無,
所以個問題係中東佬可以處理水蛇春既名, 但係當你得一個字既話就sor9ry, 唔關你漢化名有幾多隻中文字事,
無講錯啊,在你身後,無講過上前幫手喎
啱啱google呢個list清楚好多
China排名112, 只有80個國家免簽
都唔出奇,非洲都有成60個國家
加埋北韓俄國伊朗阿富汗柬埔寨越南....
唔知點解特衰都有170,聽聞可以俾錢買
猛晚舟都有7-8本

https://en.wikipedia.org/wiki/Henley_Passport_Index#:~:text=2023%20Henley%20Passport%20Index,-As%20of%20March&text=An%20Afghan%20passport%20has%20once,the%20Iraq%20passport%20at%2028.
護照種類 互免簽證協定國家的數量
外交護照 152
公務護照 129
公務普通護照 73
普通護照 19[3]

香港有168
澳門144

咁公平講句,中國一樣無俾俄羅斯免簽
可能香港特區護照有150國免簽掛
無咩詫異
如果比中國人有免簽
成個遠東都會淪陷
而中國大陸民眾出國旅遊持用的普通護照,能夠免簽的國家只有:白俄羅斯、塞爾維亞、波士尼亞與赫塞哥維納、巴貝多、格瑞那達、多米尼加國、東加王國等10餘國。
外交部表示沉默
The Terminal 低配版
佢冇泰國簽證,
咁佢點入境泰國,
踩潛水單車去?

真係相當有嫌疑
轉身射過三分波呃點擊率?
dubai 單野... 印度佬都出事...但印度佬係 observation 有remarks "姓" 出黎...

低種姓人的問題
單次visa
邊hi個jj 長🤣
佢有泰國簽,但夠期
即係佢之前明知要簽證

但而家又扮無知。。。。。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞