疑相信中国護照獲150國免簽 大陸仔被馬國明目張膽拒入境流落街頭

258 回覆
334 Like 9 Dislike
你自己覺得人哋唔知之前篇新聞,
但又答唔出"指出樓主改新聞改得柒同知唔知之前篇新聞"有咩contradiction,
仲唔係自己幻想就當串到人呀?
媽呀,有柒頭呀
我咪解釋過,因為你唔知佢係抽緊「馬國明放假一天」水,跟住走去改佢正柒囉
媽呀,你就真係夠柒頭
你而家講嘅嘢就好似;
我話同學篇作文作得差,
你就話"你知唔知某作家寫過一樣嘅topic㗎?"
我知唔知作家嘅文章關個同學作得差咩事?

柒咗就收嗲啦
大把人有名冇姓,例如部份蒙古人
乜野護照, 幾多免簽都好, 個LIST上面無就無架啦...
去之前唔CHECK定先架咩?
連護照格式都唔跟國際
支那癲到
落地簽本身已經係高風險行為。

我見過有個香港人桃園機場被拒落地簽要遣返香港係度大炒大鬧,個陣唔明佢點解唔網簽 / 去中華旅行社搞
on9仔真係信共產黨俾啲錢買本外交護照啦
當年喺馬拉過新加坡同行有人揸澳門護照,但坡海關唔認得澳門護照,叫左佢坐喺個櫃枱到等大sir嚟睇
你覺得佢地要排隊過關等行李架?
而中國大陸民眾出國旅遊持用的普通護照,能夠免簽的國家只有:白俄羅斯、塞爾維亞、波士尼亞與赫塞哥維納、巴貝多、格瑞那達、多米尼加國、東加王國等10餘國。

原來連排名寫個數字都係有條件
見成個measure係針對木c林國家
佢地好多冇姓
突尻登咖啦好明顯
如果特區護照去到俾人拒絕落地簽證最大原因
就係用過其他護照入境台灣比台灣發現咗
咁佢哋就會拒絕你用特區護照落地簽證
唔怪之得要內循環啦
支那只有騙子是真的,咁都信真係無撚腦
所以佢地應該係有middle name之類既野, 而且middle name 先係常用既,如果唔係全部人都叫Mohammed 仲得了既

不過又去到西方國家習慣左只叫first name 同 last name, 於是就無提或者登記到個真係用黎分別人果個名。

即係講到尾就係大家起姓名果套系統唔同,互相代入唔到對方既系統。

好多人去到歐美國家,middle name一係就Chan Tai man 用個Tai就算,一係就Peter, Tai man, Chan , middle name 用taiman 或者Tai man。

問題係大6人唔少人個名得1個字,再唔係就疊字,人地咪以為你玩野
佢地舊版護照姓同名分開寫
官方會幫佢作個A或者X之類落去
轉咗新版姓名寫埋同一行佢地就無做
Middle Name 仲有個用法係Initials, 然後又好似只有1個英文字母, 所以唔係更多人會揀Tai Man P. Chan 咁填咩? 同埋都睇你證件, 本身無Peter 你想加都無機會加, 有啲嘢你老豆老母/登記條友 做咗或者做錯都會影響你成世,

至於支那人, 假如係漢人應該無你哩個問題, 張三李四, 或者建國振華哩啲街市名, 點都唔會係得一個字, 中東佬既要求只係你唔拼埋一齊就已經唔係單一姓名, 漢族姓名結構基本上就已經唔會係, 其他族先有機會

台護照無俄羅斯、南美、南非、越南、大陸要台胞證
馬國明做到野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞