大家有無邊隻game希望佢會出remake?

531 回覆
32 Like 4 Dislike
近年好多廠商都將自己既經典作品推出重製, 好多玩家可以再感受一次當年呢款經典作品嘅魅力, 例如re2 ,re3,re4,dead space等等
各位巴打心目中有冇邊啲作品,一直好希望佢可以 出重製?

我就一直好想死魂曲會出重製, 喺我心目中冇任何一隻恐怖game 係可以取代到死魂曲喺我心目中嘅地位, 嗰種氣氛嘅營造,入面好多角色做好事但係都冇好報, 嗰種絕望感到依家我都仲係好深刻

我最記得入面有個故事有一位離家出走嘅少女, 你要控制佢避開啲屍人返屋企搵父母, 當你控制佢返到屋企,跟住佢父母就唔肯開門仲好驚佢, 原來佢唔知道自己已經變咗做屍人, 但係最後佢父母都係心軟開門俾佢返屋企, 最後當你控制第二位角色經過佢哋屋企嗰陣, 你就可以喺窗口睇到佢哋成家已經變咗做屍人,但係又好開心咁一齊生活, 成個畫面好詭異

不過死魂曲會出重製機會應該都極低啦, 2008年ps3出第3集, 今次啲主角變哂做外國人 ,當年無論銷量同評價都極差, 冇記錯好似連間工作室都關閉埋啦, 所以我都唔期望有生之年可以見到佢 推出重製

唔知道各位巴打你哋心目中有邊啲神作,希望佢可以重新設計配合返現代嘅標準,再次出現喺你面前
Uncharted 1
我反而希望係第二集
成個系列我覺得最好玩都係第2集
FF6 FF8
Dark souls
Resident evil outbreak
恐龍危機
Resident evil cv
我一直都覺得佢出完第四集重製之後,下一隻嘅目標應該就係cv架啦
屍魂曲你講咗
仲有係鬼武者
波斯王子
1 重製緊,之前畀人插到0分重作,唔知幾時先出到
痴線,睇下而家邊個做緊阿頭先。到時破壞經典就有。
好似取消左
捉馬嬲3
大富翁4
曹操孔明傳個類
ace combat
c&c
有啲remake真係破壞經典
例如re3咁, 真係一個好冇心嘅remake, 好多劇情環節全部都俾佢cut走哂, 成隻重製俾你嘅感覺好似就係趕工拿拿聲做出嚟嘅作品
我仲以為好多連登仔都會講 red dead第一集添
反而到依家都仲未有人講呢一隻
莎木 1 2
FF6、Dino Crisis
以而家嘅技術家用機能力,可以將成個環境同情節帶出嚟
Drakengard 3, 一直都好鐘意呢隻game嘅美術風格同埋壓抑嘅劇情同遊戲氛圍,可惜睇返啲gameplay畫面唔太掂,如果有機會remake一定課金支持。
台灣game 聖域爭輝
Fable
牧場物語
前排專登搵返死魂曲啲劇情嚟睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞