香港教育制度沒有問題,問題係太多窮人係呢個制度入面,你同意嗎?

65 回覆
7 Like 83 Dislike
好多連登仔批評香港教育制度有問題
批評文憑試廢
批評重文輕理(都有人覺得重理輕文)
有人話,讀乜嘢學校,就決定咗乜嘢見識乜嘢人際網絡

好多家長送仔女去外國讀書,或者去國際學校

但同時,唔係只係芬蘭,香港嘅教育制度亦都有好多國家過嚟取經

雖然冇正式邏輯關係,但係喺事事講求關係嘅香港社會入面,會唔會香港嘅教育制度只係因為窮人多,先令到學生不能夠發展?

而送仔女去外國讀書或者入國際學校,就係間接令自己提升人際網絡嘅手段,而唔係教育制度較優勝,你同意嗎?留言分享你嘅見解?

但同時,唔係只係芬蘭,香港嘅教育制度亦都有好多國家過嚟取經

取經係指呢到制度好好過黎學習 定呢到好差 黎取經避免重蹈覆轍?
點會冇問題
母語教學根本係垃圾
小學中學用中文
上到高等教育就變哂做英文
咁不如一開始就用英文好過啦
咁咪讀中中囉
香港平均廢極英文就點都好過日本台灣

香港衰左係一試定生死,太少大學學位,但係多又變左台灣咁
母語教學已經係問題啦
大學又轉返英文教
前者
上面幾位唔贊成母語教學嘅留言,撇除政治考慮
有冇諗過識晒中英文,其實某程度上,係識晒全世界最大經濟體嘅兩家茶禮。

正如而家歐美銀行爆煲,你有資產可以轉移去中國嗰邊嘅投資,中國自爆,你又有能力調配資產去歐美,其實香港喺呢方面,有知識嘅話,賺嘅錢應該係最多

可能你話,好多大陸人英文都係唔錯,但係歐美本身收到嘅資訊有bias,中國收到嘅資訊亦都有bias,係香港先可以容易拎到兩邊嘅資訊。
讀中中完全係自廢英文能力,語境咁差根本唔會學好英文。
有能力就讀左英中啦,冇能力你比佢根本唔會畢到業
你係咪覺得唔用母語教學就唔會識中文?
你知唔知咩叫母語?
有中中,但無真中大
不如你講下?唔好淨反問

母語教學90年代推,大部分細路都真係講廣東話。
黎到今時今日,你仲肯定學生既母語主流係廣東話?

同埋,我就冇打算由母語教學出發講香港教育制度成敗

「你係咪覺得唔用母語教學就唔會識中文?」

呢度你想表達咩野?可以講多d?
新加坡咁就好la
用英文諗野
思想先夠西化
唔洗比儒家文明拖累
英屬時代班人既中文仲好過母語果班人
DSE 個個都肥撚哂中文入唔到U
班人既中文係指邊班?
你講緊出名果d文學家定邊d?

班人你用數量定用百分比計?

想你真係拎到數字出黎比…

而肥撚哂入唔到U唔代表中文整體差過以前,係條baseline 鬆緊問題
公開試成績
姐係你認為冇一種教育制度可以係窮人多嘅情況下,令到學生能夠發展?
填鴨式教育邊到用英文教得切班on9仔
唔係反問黎 係疑問黎
唔係

係香港呢個咁極端追求人際關係既社會
大家都想搞好人際關係網,奈何普通屋村津貼學校,基層市民較多,學生嘅見識已經被身邊嘅同學鎖定。家長追求學生建立人際關係已經超過咗知識所得到嘅價值

當然教育制度本身就係想基層學生有上游機會。

只不過香港已經過咗一窮二白嘅年代,已經冇咗呢支歌仔唱
咁我答咗你我對呢個年代,香港主流學生的母語嘅睇法了,

想睇吓「你係咪覺得唔用母語教學就唔會識中文?」呢句你嘅睇法,定係你完全唔知用唔用母語對識唔識中文既關係,所以想問?
答左我先 香港教育制度 有咩問題
搵唔番以前數據,但2010 會考Lv3+ 42%
2012 高考 E+ 96%

當兩個百分點相乘,中文會考Lv3 再高考合格得4成都冇

但係dse3+ 有50%

點樣講以前中文公開試成績好d呢?

再加上其實兩個考試其實唔應該咁比較,只係夾硬用你帶上既觀點去夾硬比較
個post topic 有講😂😂😂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞