非巴膠,但係點解香港既巴士望落真係好似全世界最高級咁

94 回覆
33 Like 63 Dislike
呢個 Post 真是會睇到巴膠一地米青,對住隻Mon大叫二姑二姑 🙏🙏🙏

我哋夠有咯
混能跑唔掂香港,點試呀?
話畀全世界知你架車唔得?
有 leyland遺產黎
仲要超高客量
淨係290系已經夠痴線
上山落山加埋龍翔道
加埋密集式停站
仲要時時都咁爆棚
倫敦巴士有3門超實用,落車快好多又唔驚俾人塞住。
另類打飛機優越感
不過應該除左印度 冇地方逼巴士勁過香港
英國要暖氣緊要啲
但喺架車上面,製熱易過製冷好多
平時引擎廢熱用水箱排出車外,要暖氣嘅引一部份入車廂就得
車頭電牌位擺個電子鐘喺度仲有一睇就好有A貨Wright Eclipse Gemini嘅feel

話時話北韓呢幾年拍呢啲宣傳片都同世界接軌咗好多
成功搣甩咗李春姬風味
你喺外國邊會搵到條290A同118咁長期坐滿以至overload咁行山路+公路嘅物體出嚟
其實好多因素嘅,英國當年將大大小小車廠國營化其實係摧毀緊自己工業,啲mini cooper 公差可以架架都唔一樣就知有幾好

但巴士係另一回事,本身香港以前係有巴士產地限制(必須英聯邦國家製),新加坡同香港市場其實救咗英國車廠唔少次,例如80年代初Dennis係爭啲執笠,係香港訂單先救返間公司,當佢有足夠香港市場經驗自然可以做到迎合香港要求嘅車,去到九十年代整到架輕量簡單只講求低營運成本嘅 dart仔就真係彈返起

不過以駕駛者而言Dennis啲車基本上只可以用簡陋嚟形容,司機位設計唔就手又唔舒服又無氣墊櫈,面對英國呢啲對公共事業基建underinvest 嘅國家嚟講簡直係天作之合整咁靚做乜反正都無錢買無錢整
係去到近呢十年開始講智能化啲車要自我檢測,啲細微位睇到維修不善咪又係出返哂嚟
routemaster果部垃圾
講到商用車,乜英國仲有貨車同長途客車品牌?
(當然巴士/長途客車車身廠都仲有既)
人停車唔停(跳飛機)香港都係學英國既喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞