非巴膠,但係點解香港既巴士望落真係好似全世界最高級咁

94 回覆
33 Like 63 Dislike
比亞迪就行埋一邊啦

樓主講緊歐洲靚車
呢間垃圾,衰過香港既巴士公司。
成日無左班車又delay
講起多倫多都有堆同香港同型號嘅ADL E500MMC
冬天滑雪撞車都好少撞爛
車頭個犀牛角單車架做左crumble zone
諗起拉斷hand brake棍段片
歐洲日本其實都有好唔錯既單層巴士呀睇你當佢旅遊巴定巴士比較
不過多數拎嚟做長途
某德國牌子既工程師睇過啲車係香港用完發現香港既使用環境仲高強度過印度 自此之後雙層低地台都會比樣板車黎香港試 代理職員度聽番黎
巴士就巴士,乜撚嘢公交車?用埋啲支語term
英國幾乎大部分巴士公司都係咁,呢間算係冇其他咁差
柴油車就係嘅
好多都整demo嚟香港 之後再賣去全世界

但係混能車/電動車應該畀新加坡贏咗
人哋試完一款又一款 又雙層又單層
香港搞咁多年電動巴士都仲係得啲BYD

ADL果幾架Hybrid就算啦 擺多過行
英國好多巴士都係冇冷氣
為咗拖郁副冷氣加高負載
香港型號要特別配大機器
如: Streetdeck
顏色都好大影響
都係嗰句,新加玻用車冇香港咁高要求,堆電動車混撚車頂得順。但香港實在太恐怖,堆車入到嚟香港都係得個擺字行幾日就話壞車,邊間巴士公司仲夠膽買。堆支那爆炸車都係買嚟塞住正苦同班保皇垃圾把口。
坡仔係平路流水線多, 要求低好多

得香港先會咁痴線, 拎部低地台城市巴士, 企爆人咁行屯公龍翔道
巴膠谷好似有講過巴士公司試出黎既數據hybird巴重食油過普通柴巴

歐洲式hybird係mid-hybird只係助力唔係豐田個種full-hybird,我諗要設計到好似日產e-power咁揹柴油發電機推郁架電巴先有機會慳到油
香港個D好似多數都係新款

你睇下果幾部BYD最後下場係點
班撚樣吹奏都唔夠一星期全部收皮摺埋一邊
山頂條線都上唔撚到
已經最少客 其他路線更多客 更多站 更多上上落落真係唔鳩洗諗
係部冷氣問題

ADL 嗰部冷氣係用電推, 唔似普通巴士用引擎皮帶帶動
部冷氣好撚食電, 所以燒油都多左

另外ADL 嗰部真係日產epower 咁
係Series hybrid 來
引擎發電, 摩打落碌
我諗最後都係靠ADL 部E500EV

另外講真, 香港運作係不利電巴
首先 香港巴士總站太細, 無得中途補電
新發展區啲總站仲細撚過平時, 例如皇后山on99 得幾個泊位
54區直頭露天

車務運作上, 由於總站太細同埋有巴士數量限制
香港兩間公司(新城巴/ 九巴)都已經行緊人停車唔停制度
即係人就落車休息, 交比下一個司機揸, 邊有時間差電

的士小巴同一原理啦, 全球應該得香港要啲車24小時運作
因為香港巴士小巴的士全部都有數量限制

人地坡仔啲總站大到商場咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞