非巴膠,但係點解香港既巴士望落真係好似全世界最高級咁

94 回覆
33 Like 63 Dislike
香港人同車都係全世界最辛苦
彈丸之地但行駛里數比大國仲要多

計埋夜更的士同巴士N車
豐田同ADL/Volvo真係好厲害
啲車連續行24小時 每星期7日
故障率咁低

你睇派更部除咗玩嘢特見
幾時有派過Man/Scania跑N
嚟緊有部ADL自行研發 應該呢個令兩個月內到
ADL之前都係同byd合作出電巴
我覺得到最尾只係將學過嘅嘢技術提攜
個殼咪又係左抄右抄
唔怪得知架野起步咁撚快
全世界對於巴士既要求,真心係香港最高
使用密度高,長期高負載,又要冷氣,又要上山,高速

你搵一個國家可以長期坐滿人又應付到呢D要求先再講
我記得之前有一批電車係港島用左幾日就死左
又上山又落山,又要大冷氣
咩叫大70%壽命
其實仲關香港掟架車去行長途高速/上大斜路事
不論係Hybrid定係純電嘅雙層車
其實一上公路就要長扯嚿電先keep到個速度
所以一相對行市區個耗電會大好幾倍

所以香港果幾架Hybrid
行高速扯電 冷氣又扯電
變相個引擎要長著發電先夠電用 根本冇慳過油

另外純電車就安心行下
市區啲行下停下又塞下嘅線都應該頂得住
行高速長途線 行轉半至兩轉就冇電要擺低叉
成件事根本唔乎合成本效益
英國靚好多好嗎
想知印度有冇雙層巴士
如果有點爬上去
樓主係巴膠
以前有幸同德國某公司嘅負責人+創辦人家族成員分別傾過,佢話佢地都無諗過香港嘅使用情況比設計預想情況惡劣好多,淨係一日行十八個鐘甚至更長對佢地嚟講係聞所未聞

不過由乘客舒適度同司機而言,當時嘅德國車實在係無出其右,就算架車又重又唔夠快都好其實去到而家新車都唔會做得返果種感覺
底盤可能係
但係個紙皮車身同埋入面啲座椅就算把啦
GTR尾燈
啲巴膠又打飛機
睇相實在唔覺邊架突別靚
不過台狗啲車就舊啲 可能窮啦
你隻支那仔真係好閪柒
雙層巴士係全世界並唔多地方普及
數黎數去都係果幾個地方
而香港係少數需要極大量雙層巴士仲要高載客量
又要應付各種唔同地形
除左屯公龍翔之外仲有港島山路
所以連原廠都專登搵九巴一齊設計新車,然後全港所有巴士公司都跟機一齊買同一款
而家法例又規定左專營巴士最多只可以行15年,你見到仲好新淨嘅車可能得返幾年就完,跟住又換新車
所以真係唔好睇少香港巴士嘅質素

倫敦都有乾淨嘅你唔講?
未又係香港會見到嘅型號?

倫敦巴士都會上山,但因為唔駛孭大冷氣所以大部分唔係 hybrid 就係電動添,靜好多又環保又唔怕喺巴士站好多廢氣
是的長官
調返轉諗一個問題,

點解英國啲雙層巴士,可靠性拍得住Toyota
但係私家車又咁屎?

定係始終商用車同埋私家車要嘅需求始終唔同?
有好耐以前N237行AM 葵涌道差唔多可以過百
其實所謂易壞係佢地太多古怪sensor 啫

日本車唔到壞到行唔到都唔會有fault
歐洲車壞左粒燈膽已經有fault signal

其實香港啲巴士好多都係著晒alarm 照行, 不過夜晚佢地就會返廠整返
最常見係著廢氣燈, 部車會勁無力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞