(集思廣益)夫為不爭,故天下莫能與之爭

65 回覆
8 Like 0 Dislike
你認同呢個人生態度嗎?點解?
唔參賽就永遠無輸過
逃避者心態
逃避嘅心態個問題係?
你覺得無問題咪無問題
我只係點出佢呢種諗法係逃避既心態
呢個世界無話一定岩一定錯
你自己覺得舒服咪得
我開呢個post嘅目的,就係探討呢個人生態度有冇問題
咩叫有問題?
唔符合普世價值唔代表有問題
你覺得有矛盾/撕裂感既話咪有問題
最緊要自己覺得無問題
其實,你用得逃避呢個貶詞,已經對呢種態度有judge
夫唯不爭,天下莫能與之爭

成句去睇,係為左「天下莫能與之爭」,所以選擇「不爭」呢種生活態度

爭係爭啲乜嘢?我假設係講緊金錢、成就、地位

咁「天下莫能與之爭」,都有兩種解讀方式:
1.全世界都唔夠你爭
2.全世界都唔同你比較,你脱離左比賽選手既行列

先講2,2既解釋係重複緊不爭既意思,總之就係唔同世人比較

再講1,1係其實你都有爭,不過爭既手法同世人唔一樣,但係最後你贏左。例如話某間公司唔同同行產業競爭市場佔有率,但係最後賺到最多錢。呢種更加似係兵法,一種爭勝既手段。如果你喺啲投資/成功學既書,通常就會係咁解

1既另一種解法係好似道家名句「無用之用,方為大用」,講緊世人爭既名成利就唔係人生遊戲既真正玩法,人生遊戲既勝利條件應該係內心既滿足同平安。而透過選擇「不爭」,人可以獲得最大既滿足同平安,所以先係真正贏家
點解逃避係貶義?
師兄似乎係你本身執念太多
申生在內而亡,重耳在外而安。
咁重耳都係逃避直接硬碰硬但佢最後勝利喎
同意師兄所講
其實道家唔一定係消極
只係你用不爭既態度去做一樣野既時候
無左得失計較之心
無咁一壓力
出到黎個結果可能比預期更加好
逃避喺邊詞係我自己嘅印象,係唔係就要睇詞典點講?

如果詞典話係貶詞嘅,你個例子就要改做避開硬碰硬啦
學野
已財自早已經不爭
名與身孰親?身與貨孰多?得與亡孰病?是故甚愛必大費,多藏必厚亡。知足不辱,知止不殆,可以長久!
有錢呢唔一定幸福,健康先最重要
許由曰:「子治天下,天下既已治也。而我猶代子,吾將為名乎?名者,實之賓也,吾將為賓乎?鷦鷯巢於深林,不過一枝;偃鼠飲河,不過滿腹。歸休乎君!予無所用天下為。庖人雖不治庖,尸祝不越樽俎而代之矣。」
做人最緊要安守本份唔好為名為利同人爭
失卻嘅只會係健康
係咪道家思想黎 唔打所以冇人打得贏
認唔認同呢個態度視乎你自己點睇人生
夫為不爭。
所言之夫,本身已經含有道,儒,釋嘅聖賢,天人,佛嘅境界。 喺基於境界已經到證道,所以佢不爭,自然天下都莫能與之爭。

用一般人境界嘅不爭,應該唔完全表達到深層意思。
點樣睇人生會認同?

點樣睇我哋人生會唔認同?
「夫」字用係句首,只不過係發表議論嘅虛詞,唔係指緊聖賢
我覺得,至起碼要睇埋前幾句去理解

不自見,故明;不自是,故彰;不自伐,故有功;不自矜,故長。夫唯不爭,故天下莫能與之爭。

成段野都講緊唔好淨係用自己嘅角度睇野

無論解做『全世界都唔夠爭」
「全世界都唔同比較,脱離左比賽選手既行列」
都其實係 focus 咗落自己嘅角度

所以,其實應該仲有其他嘅解讀:
不爭就係,唔係用自己嘅角度,而係用他人嘅角度,
甚至用天下嘅角度去睇野
咁就唔會出現「天下與之爭」
認同某一樣野=送自己入迷宮!
認同某樣野等於着相!
你個問題係要建構一個價值觀!
跟隨任何一個價值觀就即係跳咗入迷宮! (著某一個相)
試下宏觀啲感受啦!
"講得出""諗得到"嘅全部都係(法)或者(相), 可以比喻為鏡嘅影像! 要知道鏡本性係無影像嘅!

自己諗下啦! 講唔到啦! 參下啦!
離題:
齊物論俾咗嗰幾好嘅insight
如果將莊子閱讀得太死
就會好容易有對莊子嘅錯覺
認為佢講真人無視現實,流於空談,因為人始終受制於歷史框架、生物性框架
但莊子有批評過呢種考卷式閱讀方法(乜嘢都要從作品中找到是非對錯,是就係本文中心思想,非就作者一定反對),咁太過急躁
「夫子以為孟浪之言,而我以為妙道之行也。吾子以為奚若?
是黃帝之所聽熒也,而丘也何足以知之!且女亦大早計,見卵而求時夜,見彈而求鴞炙。予嘗為女妄言之,女以妄聽之,奚?」
首先莊子要我地admit嘅係讀完老莊唔會搵到one piece,唔會知自己係咪喺matrix,唔會速悟了脫,亦唔會脫離到自己嘅生活,諗住量子速讀完老莊就會搵到妙道諸如此類,太早計啦,呢種諗法只會閉耳塞聽,是愚者自以為覺,竊竊然知之
咁唔通花多啲時間、花一生精力就會知道曬,亦唔係,例如話我活到九十歲命,可能都一直自以為立足呢九十年自己嗰套都係啱,但如果我死遲一日同小朋友傾計,可能世界觀會突然間upside down都唔定
我哋人只有放諸無限嘅於「時間」度,我地嘅belief先至可能改變,我哋人係有後悔呢個行為,正正就係時間所致,以至於誰是誰非,將來歷史繼續行可能會遇到大聖知其解者,振於無竟,故寓諸無竟
我想要一樣野。
我可以用盡心機同機心去計算,努力去爭取。
我都可以無心去刻意爭取,但唔代表我要迴避同拒絕我想要既野。
我只係做返本來既我自己,我做返我日常為自己而做既野,可能間接地都會得到嗰樣野。

分別在於,前者係 external motivation ,為嗰樣野本身而爭取並且執著。
同後者,比較係 internal motivation ,為一 d 內在 d 既出發點而行動。

譬如,功名利。
唔係為左想幫人而行善,而係為左心入面自然地想善待他人而善待他人。
唔係為左名利而做藝術,而係為左想借藝術而表達自己而剛好做到好既藝術去得到名聲。
唔係為左錢而讀書同工作,而係為左知識趣味本身而深入理解一 d 知識從而做到有益社會既事而得到物質回報。

道家本身,或我自己消化後既道家,應該唔係刻意拒絕社會主流既利,而只係比較強調唔好本末倒置,唔好因為過於執著而反而傷害更重要既野,譬如精神健康。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞