有冇過來人知道造血幹細胞既費用大約幾錢?

827 回覆
525 Like 16 Dislike
唔關事㗎巴打 做唔做得自體移植 係取決於你嘅化療成效如何 如果殺得哂啲cancer cell 醫生就會催谷你骨髓嘅幹細胞生長 抽細胞出嚟之後等打返落去 但真心建議hyper CVAD期間唔好同動物一齊住先 因為佢會嚴重抑制免疫力 忍住幾個週期 做完移植就可以復常!
醫生都有講過 做完都要住三星期醫院

做一次抽一次骨髓
不過醫生反而話做完移植叫我唔好同動物接觸6個月
我老婆化療時d 中性白血球跌到接近零,食野要非常小心,移植時更只可食醫院提供的食物,或經消毒&無需冷藏的包裝食物,這方面最難捱
當然最好係半年都唔好掂啦 但我都知好難忍 所以先俾啲你做到嘅提議你啫
忍一忍自己搬出去住
記得移植嗰陣個口爛晒 嗎啡都幫唔到幾多
食完啲抗排斥藥又即刻想嘔返出嚟
本身皮膚痕幾年
慢慢越嚟越差
中西醫都處理唔到
後期大腿淋巴同身有腫大
去私家法國全麻抽組織抽唔中無事
不過Eosinophlis過高
攞報告去咗瑪麗
都睇再咗半年再抽多次皮膚同淋巴組織就確診
血科團隊好好
她無爛口 醫院餐就食唔到
靠營養奶
祝早日康復!
想問下樓主點發現個病 ?
都係靠淋巴發炎依樣野發現
我同自己講 幾撚難食都要頂撚左佢 唔可以比自己瘦
希望做完一次化療 瑪麗個邊有消息
粒野就快兩年都係原本嗰個大細,但係就冇消失,見到呢個post先諗諗下
Ching可以形容下你個粒有幾大?驗要大概幾錢同埋有冇醫生推薦?
無記錯好似係六千
我嗰粒有2-3cm
但聽醫生講要三維超過1.5cm加球體先大機會中
我有一個dimension 唔夠1cm
割完出黎2.x cm
巴打你好堅強
我都鐘意聽OOR
留係醫院既時候或者會好難捱辛苦甚至絕望
但你一定要加油好好堅持落去

一位上年尾做完化療既白血病患者上
假設你自己係喺公院,咁費用主要係睇配對到嗰個人喺咩國家,要嚟 cover 捐贈者個手術費。香港以外,大陸台灣費用最平,歐美最貴。

祝願樓主最後無事,加油!
又見到你
我都係
唔絕望 有人探我架麻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞