有冇過來人知道造血幹細胞既費用大約幾錢?

827 回覆
525 Like 16 Dislike
我姨媽嗰時係屋企冇錢所以七十幾萬全包
9成唔包喎
我老婆2021年尾確診了T cell NHL, 係QMH做了5次化療, 每次都係住21日醫院, 完成化療後舊年年尾做自體骨髓移植, 再住院2.5月, 2星期前出院, 現在家休養中

費用方面, 除了自費藥外, 住院$120/per day
巴打都樂觀,同我有D似
我電療個副作用都覺得難頂
覺得做化療D人真心勁
要住2.5個月睇黎佢捱左好多苦辛苦哂
唔頂都要頂架啦

好返又一條好漢
自費藥幾錢

公立醫生用咩療程

依家廖醫 叫我做一個叫hyper cavd 既化療
開始係皮膚好乾 & 痕, 痕到瞓唔到, R捐哂, 之後淋巴結腫大, 去私家醫院抽淋巴組織也驗唔到乜事, 但見到血的發炎指數超高

朋友教我地拿住份血報告去瑪麗急診室, 因係教學醫院, 有最多資深醫生, 醫生即收入院, 照了pet scan & 抽骨髓, 覆診半年也found out唔到乜事, 因她除了皮膚外, 其他器官功能正常

醫生最後係pet scan 著燈的地方, 再抽淋巴組織化驗, 才confirm係t-cell出事
未有pet ct 唔知
佢化療時唔需要用自費藥,
自費藥係骨髓移植嘅事了, 佢因做過5次化療, D幹細胞好弱, 回輸後血小板唔識升, 其他人~10日會郁, 佢要2個月先有反應, 過程中需用自費藥幫手

以政府醫院計排得好快呀, 確診後2-3星期, 已開始第一次化療, 每次出來幾星期, 就再入去, 前後5次, 發後一次係11月, 同時抽幹細胞, 12月頭出院

冬至當日再入院做移植, 3月頭先出返來
咁都真係好快
佢係咪冇入到骨髓 所以可以做自體移植?
唔知乜療程, 只知個療程係佢地全班醫生討論出來,
我地知做自體定異體移植佢地也有一返爭論, 最後由鄺醫生發辦決定
唔該晒

祝巴打老婆早日康復 重返正常生活啦
應無關係, 因我老婆做最後一次化療時, 醫生話骨髓已明顯見到有壞細胞, 都照幫佢做

其實做自體/異體, 最後由醫生按病情決定
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞