【東升西降】研究發現美國人的智商 一個世紀以來首次下降

269 回覆
197 Like 10 Dislike
根據發表在《Intelligence》期刊的一項最新研究,一組美國心理學家分析了過去12年在線IQ測驗的結果,發現美國人的IQ分數近一個世紀以來首次下降。研究人員發現,不管性別,所有成年人群的IQ分數都在下降,年輕人下降幅度最大

一項最新研究發現,美國人的智商得分近一個世紀以來首次出現下降。該研究在《Intelligence》期刊上發表,由一組心理學家進行,他們通過分析在線測試得出了這個結論。

當代人在空間和抽象推理方面比前幾代有所進步,但在解決問題、數列評估和語言推理等方面得分下降。

研究人員沒有嘗試解釋這種現象,但猜測可能與教育系統的變化有關。他們也沒有回答IQ是否準確衡量一個人智力的持續爭議。完整研究可以在找到,《科學》雜誌也有報導。

研究人員發現,在此期間,所有年齡組的智商得分都有所下降,在年輕人中下降幅度最大。這種明顯下降的原因尚不清楚。研究人員推測,教育變革或技術使用等社會因素可以發揮作用,但表示需要更多的研究。

Source: https://nypost.com/2023/03/09/study-suggests-iq-scores-in-the-us-have-fallen/
美國人平均智商唔係不嬲都唔高咩?
啲力架拉低晒㗎嘛
台灣農場新聞話台灣智商第一喎
抖音?
香港人係醒 不過醒到成日走精面
走埋啲古惑位
右翼抬頭係咁樣
個個爭住宣揚傳統保守價值
實際上即係將思維帶返去18 19世紀
反墮胎反同仇黑人仇女
智商下降係預料中事
我留意到PRC支旗有啲嘢
一個地方太發達,冇咗適者生存,弱智都可以有大量後代,咪會咁
北韓106係咩玩法
你覺得佢哋冇咁高?
左邊條女幾靚
係咪掉轉左
左膠抬頭就真
左膠左癌搞cancel culture,又搞LGBTQ,個個唔男唔女
智商分分鐘仲低過文革時代支那狗
睇得抖音多?
智商高沒比多啲野你做,發揮下。
香港人做假最叻, 不過唔及人地厚面皮
最終結果就係大家都無好路數 攬炒晒
成個社會都係聰明人世界仔肯撚定都係有問題
迷思黎
香港人究竟做左咩走精面同古惑?可以解釋多少。炒股?炒樓?唔做實業?
你回緊個隻,佢咪左膠智力低嘅example
玩得多嘔音
有咩所謂 反正全世界最醒嘅人都想去美國
本地人唔洗早iq
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞