近排咁多人推一手樓踩二手樓

52 回覆
18 Like 40 Dislike
買得起樓點會養唔到車
相反買到樓但無車既自然唔會揀太遠
無車又買得遠既就on9啦
日日揸車返工成本好高,每月養車連雜費都要8k以上,每月多8k用黎供樓,已經唔洗買呢個地方,仲慳唔少時間
揸車係方便,但交通方便其實都方便朋友同屋企人嚟自己度,唔通吓吓揸車出去接人咩,同埋佢地最遲十一點趕住走?都未計將來有小朋友,係咪預左要車出車入,定叫佢自己轉幾程巴士,所以一手樓,二手樓各有優劣

我都已經唔係講樓價升跌,都食咁多負皮
因為你阻住aa吹奏做勢搵食

發覺呢個唔係屋台,係aa台
最主要問題係塞車度,成日講揸車通常都冇車,一係膠,大時大節都on99

識人大西北揸車返觀塘,佢真人係on膠膠

你送車送車位畀我都唔撚會揸
首期五百萬買低層大把好野揀啦清
唔理佢一定二,放長兩眼睇樓價跌5成
AA狗帶風向,多d人入飛,同時嚇二手業主減價,咁咪易d開單
咁而家咁多AA 話買二手不如買一手嘛,咪講如果首期500萬市區既新盤得瑜一既一房或者兩房開廚,景觀一定麻麻,二手就真係大把可以揀
俾著你係發展商同二手業主,唔係死人冧樓急賣,你會唔會係跌5成既時候放。而且跌得5成經濟應該好大鑊,幾多人仲敢去買樓,到果時租先最安全
買個m記又要渣車
去個七仔又要渣車
朋友黎又要車出車入
你渣車返工。
你老婆 坐巴士?定係養兩架

一係就財自唔使返工/wfh
或者有司機
唔係既話點都係位置 係首要考慮
真呀,最緊要有佣收,佢地點吹都得
黎一次金融海嘯
咁少…..起碼九成
咁我想問一吓,如果你屋企人住油塘,1000萬內2房,你會揀Koko Rosso 定天晉一期?

再問一下,如果你屋企人住黃埔,1000萬內2房,你會買邊個新盤?
金融海嘯,你覺得你會係以下邊個case?

1. 有樓,保得住份工
繼續供樓有地方住,或者樓換樓
2. 有樓,俾人炒,有積蓄
繼續供樓直到無曬積蓄,或者賣樓轉租
3. 有樓,俾人炒,無積蓄
即賣樓
4. 無樓,保得住份工
繼續做jojo,或者趁低買樓
5. 無樓,俾人炒,有積蓄
繼續做jojo直到無曬積蓄
6. 無樓,俾人炒,無積蓄
拎綜援啦仲撚有得揀
俾一俾你既"中立" 意見?
我覺得肉酸,明明AA 係做曬一手二手買賣,都要為左生意捧一手踩二手
1手易做,玩抽獎。
2手要兩邊鋤價,呢期業主個個硬到癲啦,息都就減
啟德密度太高, 住一定何文田站上蓋舒服好多
Koko hills最近你屋企人 不過你想買KOKO ROSSO都無啦 沽清左
你等3B期KOKO MARE啦 今個月應該推

天晉十幾年樓齡 仲要呢幾年冇升過
黃埔就半島豪庭or海濱南岸都升緊
總之唔好揀黃埔花園 又舊又跌
除非budget得600萬 邊個接盤邊個傻
之前買掃管笏班人應該係蟹一世
我意思就係唔係區區都有新樓揀,雖然一手多,但都要衡量吓便利性
其實用港島同新界比都無得比
港島二手樓都屌打新界一手樓啦
你要比跟返同區比 咁你就明點解要推一手踩二手樓
拎飛揚做例 賣緊三百萬 收哂同區皮啦 咁都唔踩得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞