近排咁多人推一手樓踩二手樓

52 回覆
18 Like 40 Dislike
其實近期既一手樓開價平,真心吸引,但堆盤都有唔同既優點缺點

Novoland:Sell HK,大屋苑,價錢合理,但交通唔就腳

雨後:近朗屏站,則四正,價錢合理,但單幢,細地產商

瑜一:真市區上蓋,第一張價單低層平,金門起,但民生野商場一係行10幾分鐘,一係搭黨鐵去黃埔,景就。。。

飛揚:平,位置閪,長實,精進

如果20年內既二手樓仲要叫到高價過一手既,多數係交通便利配套齊全,呢點真係睇買家既負擔能力,太古城美孚新村就唔好拎出嚟講啦,追價買果d 真係傻

首期有一千萬:直接買瑜一高層/大單位
首期500萬:唔係住開大西北都係可能會揀瑜一低層或者市區方便二手樓
首期200萬:大西北都唔介意上面堆都可以買,但要方便都係要搵返市區舊d 既

其實成日話一手平二手就無運行,其實都係睇買家既選擇,大西北平係咪就會吸走左本身想係港島置業既人?唔講到咁極端,康城新樓平係咪就會令到本身想買將軍澳既人轉軚?

要買樓既最緊要自己諗清楚計清楚條數,唔好信連登樓好樓淡,唔睇好前景既就租
唔同意,除非你一定要住港島
否則九龍新界都有新盤
再者你有錢,港島都有大把新盤貨尾,例如海璇
做乜 同返同區比
飛揚賣300萬 仲唔係逼害緊掃管笏班人?
新樓好多位置西到無倫,又少車位,d人到底點返工
唔知佢哋係咪有系統出post,講到話咩冰封二手,二手玩完

其實我喺某個新盤附近都有樓 ,我睇完新樓張價單,又唔係話真係大劈價啫,平都未講得上,班AA都黐孖筋
同埋好心睇埋人哋樓花期幾耐,幾時先交到層樓俾你,你揀邊種供樓計劃,利息有幾多先啦
住呢啲地方返09-18會好想死,已經識啲人以為自己頂得順實際頂唔順搞到要賣樓
住開九龍 咩novo 雨後都唔知有咩咁平
屯門牛屎地二手樓一向都係7-8k呎價
叫做貼市少少 淨係吸引到班得3-4百萬既基層趕住溝女結婚嗰班 或者同區分支

瑜一都係貼市少少 真係貪校網先考慮
唔討論配套 殯儀館景 兩公婆買啟德好過
師兄有件二手貨甩唔到手?
好多AA 岀post 吹一手
講到2手就嚟收皮咁
睇下美孚新村個價先喇
硬到乜咁
將貨就價姐 叫長實再掟啲真10分鐘內有mtr既盤11k 咁真係叫平
下,美乎呢幾個星期有連續十幾單蝕讓喎,瞓左幾耐
出面一堆人話一手咁平會令到二手冰封,其實最多同區受影響
係咁吹奏新樓都是aa9多
二手又舊又柒又漏水又要裝修,同樣價錢點解要買二手
AA要開單
首期一千萬點買瑜一高層大單位 請指教
啱呀,所以建議有能力買一手,但係咪個個好似你咁有米
Sorry,原來要1200-1500萬
係連出名淡友都吹一手,超平,良心價
萬惡地產商都有俾連燈吹奏既一日
隔離post起勢咁奶緊李澤鉅
渣車點對點
冇車學咩人買新樓
淡友最大敵人係業主

所以聯合次要敵人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞