「元宇宙」、NFT係咪已經收咗皮?

125 回覆
72 Like 5 Dislike
元宇宙得個概念

NFT起碼係一個實在既技術
你咁諗就係一個誤區,窮果班人入元宇宙係幫啲有錢人打工,provide service,元宇宙入面唔係人人平等,咁依個時候你應該問,既然現實己經唔平等,點解人類要創造一個同樣唔平等既"現實"黎畫地為牢?

當中一定要有某部份係"超現實",但同時一定要同部份"現實"有所連結,咁依個元宇宙先會成立。例如依個元宇宙入面人既外表/性別/種族都可以隨意改 (但要付費),宇宙入面既資源要有稀有性同獨特性,宇宙入面既貨幣要同現實貨幣有互換價值等等。

到最後元宇宙依個概念應該會塌縮,變成單純一個個人或者多人既模擬器,越有錢既人有越好既裝備,模擬程度越高,而且越孤獨。窮人就變成只會用差好多既裝備/軟件/mod,會有黑市販賣啲危險而被禁既模組,又會有平台俾大家擺自己設計既mod上去賣,有種cyberpunk既感覺咁。

元宇宙變成所有人自己既私密空間或者係一種替代既社交空間模式。
其實而家個技術難點就係腦機接口

如果做到都刀劍個地步,其他嘢都唔係問題啦
咁...咪即係好早期嘅online game囉特別係韓國開發嗰啲style
最後就係全部收皮唔會有個sustainable community,俾新嘅營運模式取代
本身元宇宙同NFT都係一個雞棚黎
元宇宙10年後都未搞得掂啦 依家係到概念行先
NFT又係一個大雞棚,你比錢去買張圖黎ON9用 你網上COPY出黎用,原告唔告人你咬人食咩
無問題架,只要佢足夠滿足到有錢人既口味,佢就生存到,而窮人都會被逼去玩去迎合有錢人,去賺有錢人既錢。

最後咪有錢人拎住個十級模擬器入GAME,盡情享受,著晒靚既皮膚,係公開房無限制屌女殺怪物,窮人就跟係有錢人身後執屎。窮人忙完一日,就返返去自己既個人房入面,用低價模擬器同偷返黎既mod麻醉自己。

個世界一直係咁run 架啦,唔會變既。
咁咪已經係畫地為牢
本身現實都咁撚辛苦

打機都咁辛苦為乜
元宇宙可以賺錢既概念係咩,就係畫個餅,讓你給別人打工。

你以為係俾你入去賺錢?它是反過來賺你的錢或者賺你的勞力,

大陸依家流行既一個詞 "人礦",窮人本質上就是人礦,是一種

勞力資源,你以為你沒錢人家就搵唔到你著數咩。
仲有另一樣野,上面位user一直提及有錢人入到去元宇宙就可以點點點為所欲為滿足自己,點樣輾壓啲窮人,你啲窮人要入元宇宙奶有錢人鞋底為佢地服務

而現實就係,我有錢洗撚入你個元宇宙度玩?

除非好似強国嗰種咁扭曲嘅地方,又有啲廠商迎合佢地,對上十幾二十年真係會用好多錢買啲虛擬道具去贏人,一隻game收皮就走去下一隻

咁我睇terminator 得啦
AI毀滅世界添
為拗而拗啫....

一隻GAME收皮,個開發商咪賣第二隻GAME,
課金GAME個logic 咁仆街,但係課金game越賣越多。
每樣搵錢的事都需要有大戶控制到先有價有巿

呢兩樣野全部散落係散戶

所以必需要有野震走順風散戶

要佢地絕望放棄先

到時由大戶大企業比出黎的野

個巿先會炒上

乜野去中心化實在太幼稚

人性本惡
元宇宙一定會出現,但條件係VR設備夠平同時技術要進一步提升;當然元宇宙可以唔係VR,但唔係VR嘅元宇宙就冇價值。

NFT...各國政府視你部電腦內嘅資料係你資產嘅一部分未?價值論斷,所以暫時唔會出現到
Vr 裝置現階段仲係太落後
成個意識入左虛擬世界都俾你講到只係VR級
簡直係偷情好地方到時渣男食更多女
毒男暖男更加冇女食
人地講 完宇宙, 你又講乜 AI on99 生勾勾
其實meta講嘅元宇宙都係講十幾年後嘅嘢,所以先不斷咁發展VR技術
上次個meta connect講嘅主要係話佢點樣可以好簡單咁做到motion tracking,facial tracking,仲話一部iphone可以scan到你個樣整成個3D model
由頭
有留意會見meta好認真咁搞VR技術,想令VR更平民,唔洗買成堆嘢先玩得

不過好多on9想炒概念股,拉埋晒啲嘢一齊講,冇實際去了解嘅會以為元宇宙同埋nft/blockchain有關
但其實全部嘢都係獨立
https://youtu.be/6-DaWgg4zF8
點睇BMW同Nvidia整咗個虛擬工場出嚟
個女仔叫咩名?
連登用戶依家日常用唔到就係收皮就係scam
MNC有成team人嘅domain expert就係傻仔
係曬試當真
人哋講元宇宙現實有乜做到出嚟
你又講黑鏡有好多元宇宙題材
咁我咪話既然係咁都唔使理AI捉唔捉到圍棋,睇terminator得啦
九唔撚撘八,理解能力又差,繼續入筷子啦你
meta個元宇宙依家俾我感覺好差,就算俾多十幾年時間都係爛泥扶唔上柄
一直都話元宇宙最大個例子就係vrchat
照抄又好,參考又好,都好過依家果個meta宇宙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞