「元宇宙」、NFT係咪已經收咗皮?

125 回覆
72 Like 5 Dislike
你講既件野去到邊都用得只係果個元宇宙本身既設定問題啫,你再思考一下,邊個話刀劍神域 (我當第一季果個世界觀),唔可以出一個DLC,經由傳送門去其他世界觀既地方?啲item 都一樣可以互通架。
你家陣都有h game可以連飛機杯,但都係 h game 唔駛改名做元宇宙,online game 就係 online game 技術進步左都係果個名,除非你講個元宇宙就係其中一隻 online game 嘅 game 名啦
呢兩條大種 由個相都已經睇得出抵打
扮Kai當人低能
5g 都係講緊移動通訊技術姐,個大稱唔駛改呀
先進?
整game聽到你講呢啲嘢真係喊三聲

咁易咩大佬
其實同online game 有咩分別
一定唔會長玩
加上又冇內容 真係入去同朋友用咁晚公仔面對面傾計咩
又唔係4d
如果解決道德觀念,淫業絕對係元宇宙中爆發。
元宇宙唔係唯一個喎!!!你係咪覺得一定要做多"另一個現實世界"先叫元宇宙?元宇宙係可以無限個,只係每一個既大小同價值唔一樣,功能都唔同。你的確可以當元宇宙係其中一隻online game ,所以啲人先話元宇宙依個concept 係騙局之嘛!

講穿咗,佢只係將一個舊有既concept,用新科技重新包裝,加入咗更多獨特性同唯一性,從而提升佢既現實經濟價值。但係真正要實行仲需要佢對人性有一定既誘因,例如可以令人沉迷,同現實之間既可互換或可互補性(例如更強大既虛擬現實能力)﹐仲有就係更基礎既令人有更仿直既刺激感 (性、暴力、愛、被尊重)等等。

邊一個元宇宙既開發商做得更好,果個元宇宙就會吸引到更多人玩,然後引發正反應機制,令更多參與,個元宇宙本身就更有價值,直到最後變成The One果隻Game咁。
圖像嗰啲我覺得遲啲技術成熟總會upgrade到....

但我睇死元宇宙個位係個方便性點係唔係真係做到想像咁...

元宇宙所提倡嘅嘢其實依家全部online分開都做到,元宇宙只係提供咗一個/堆平台將依啲嘢放喺一個虛擬世界入面做,本身已經現實online已經做到,點解我仲要經一層虛擬嚟online做,我諗唔明

而且依個/依堆虛擬平台都要係俾人控制/管理住
你搞清楚先,無人同你研究未來online game 走向,因為變成點都係 online game

係問題有乜新野要用新名,開會家陣都做到,社交技術家陣都一堆,當然技術速度變快佢玩法可能變多,但都唔係乜新野,你用番原本個名就得

你明唔明問緊乜?另外如果你要吹樂園追放,攻殻機動隊之類果種情況你起碼要有初步見到有實行可能嘅技術出現先,唔係就當然係鳩吹,而鳩吹無討論價值
之前吹到係元宇宙都要霸地買地打工,心諗都痴撚線
應該收左

21年香港中環有無數碼藝術展
個時未有boring monkey
有朋人叫我投資

問佢有咩獨特性
有咩價值

問佢比人cap圖已經用到

最後無理佢,佢all in買左40幾萬

好似nft賣到幾張

其他地皮放係度
搞手打個和洗左條budget就算
你睇返我最開始果個PO先啦,我咪講咗如果做唔到動畫入面鳩吹既嘢,元宇宙就一定搞唔起,你唔好執住最後果個PO就衝出黎串人好唔好?
政府夠成日賣廣告喇
呢個地方咪又係收咗皮
可以睇吓 黑鏡, 入面有好多完宇宙既體材
玩完啦, 連facebook 都話唔support nft , 依家hot news 係 ai
所以我咪話果個叫online game 囉,無串你,刀神入面都無講果個叫元宇宙啦,係咪先?一開始直接話果隻係online game,game 名叫元宇宙反而無問題喎
以前都講過好多次
動物之心係最好玩既元宇宙
幣都快撚啲收皮啦
吹咗幾年會好撚有用會幾撚改變世界
睇啲faamg掟錢落邊到已經知個趨勢係邊
呢個有啲難,因為主要用來洗黑錢,一日有俄佬伊朗呢啲國家你都幾難令佢收皮 (比人破解另計)….

不過所謂去中心化就絕對係唔係
前題咪就係要好似sao設定咁,唔同世界個source code其車都係由the seed整出黎,故事入面sao同alo已經有探討啲野唔共通嘅情況
如果你話dlc嘅話個前題就係獨市,就係ready player one 咁
現實就係好簡單一段字一張圖一段錄音都有n種format,啲野點會共通
呢個反而唔係難整得靚嘅問題,係用家硬件普及程度
所以有個尷尬位就係識硬件野負擔得起嘅人,佢地唔會玩你個「元宇宙」,唔識嗰班佢地都唔知玩緊乜
最後得班傻鳩鬥吹幾先進幾有潛力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞