Rainbow咁大間公司唔當員工係人

76 回覆
89 Like 4 Dislike
Rainbow 全名rainbow creative art
成日十幾號先出糧,仲要次次都出少,少到幾百到一千,成日搏人唔計糧可以出少,每次一有問題,反而問返啲員工要自己搵返邊度有計錯,但係已經填好attendance sheet計好份糧畀佢,真係唔明份attendance sheet用來做咩?又唔係跟住出糧。到最後又冇補返糧,老闆又成日唔覆機,搵會計又唔覆,就咁樣呃人血汗錢。都係想打份工,搵食啫。

不過個老細都有問題架,成間公司咁多分店,得一個人計出糧。但係咁唔代表佢計錯糧就冇錯囉。仲有,個老細成日壓榨員工,成日覺得啲老師冇嘢做,成日要人做埋啲無謂野,成日話咩我後生都做過part time 知辛苦,但係其實就係含住金鎖匙出世,成日高高在上,覺得人哋咩都做唔好。點知到佢自己落去做就畀客屌。

個老細有次真係落去教畫,點知畀個學生家長指名道姓話唔要呢個老師,跟住佢走去同人講話冇得指名要咩導師,但係又同啲計學生人數嘅老師講「你教得好啲學生可以點你名要你教,可以搵多啲」(但係佢個system都計錯學生人數,計少糧)可見,佢真係成日出爾反爾。

最好笑係老細係外協主席,會歧視員工。見工嘅時候一定會叫你除口罩睇吓你個樣,試過有老員工見工,佢老細話「你好靚女呀,我一定要請你」真係聽到都黑人問號。仲有一個員工係有斜視,見工嘅時候同人哋講話咩『我究竟要望你左眼定望你右眼』跟住去到再次見到嗰個員工嘅時候話咩『記得你呀你係望右(左)眼嗰個呀嘛』超級冇禮貌人身攻擊。

雖然個老細差都唔係第一日嘅事,但係佢可以令到成間最大間嘅分校嘅大部份員工都辭晒職,真係好勁。

上面講嗰啲全部都係事實,唔信可以問吓返過嗰度嘅人,真係冇咩事都唔好返呢間,又低人工又要咁俾人對待。
勞記開左file?
推到佢成間摺
居然有開名

支持樓主

佢之前都試過拖薪畀人告,佢仲串9個staff 「勞記啲人識我架啦」真係畀人告慣,成9日咁對啲員工
串到咁
呢家要勞記+東張 channel C一齊黎
個網都停埋 係咪執柒左
有開名, 推
咁撚柒串 幫你推
嘩屌cls 推上報
識人做過 慘過地底泥
叫d老師搞咩展覽 日做夜做都做唔切 仲要成日ot 又無計番錢
整埋晒d 無用既野 d教材又垃圾 小朋友根本學唔到d咩野 d老師幾有心有技術都無用 要呃幾撚多家長錢可以租得起d地鐵商場做教畫
幫你推吓
indeed成日見到呢間野請人
呢間野之前做過 頂唔順太仆街做咗三個月就quit咗
呢間公司冇sick leave 上次病咗返唔到工 比埋醫生紙 都要放no pay leave 推到佢執笠

咁既垃圾畫廊d老師咁勁都冇用啦
屌你老母仲歧視人地,真係垃圾

呢間閪公司,人工又低,多野做到仆街
拖地清潔都要你做埋
但你根本唔會有空閒時間做呢啲立雜野
而家仲要搞啲濕鳩展覽

星期六lunch放12:30,但上晏最後一班落堂就係12:30,你仲要同返家長present,逐個家長傾吓+執枱根本唔可能準時放飯
但lunch後第一班就係13:30,變相你逢星期六可能只係得40-45mins lunch
on撚9公司
屌 仲以為講緊 rainbow吸塵機間公司
朋友做過 欠薪拖糧仲要大大聲同人講 差你嗰少少錢都要追數咁追 我諗唔追既話佢真係可以當冇左件事

暫停服務?
其實番8個鐘唔夠一個鐘break 又可以搵勞記
幫推
好慘人工唔高仲刻意計錯數
屌 好狗 有啲老細係咁賤
同埋成日博大霧!
我都以為係
佢啲網成日壞,佢打卡個system都壞過幾次啦,啲嘢都廢嘅,用嘅嘢都係淘寶乍嘛
連登竟然會有畫室post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞