[再開]植物台

149 回覆
12 Like 0 Dislike
呢期係咁淘多肉

幾蚊一棵好q平
後面仲有種左咩
有冇正野分享
幾年前廿蚊買左盤森樹,依家生得幾靚仔
換個靚盤砌靚佢
都係基本野,等埋今個星期果批先試下組盆
我都有盆呢d,
兩星期一次水,究竟係要幾多?
放室外定室內都甩葉
係係見乾見濕

泥表1寸摸到乾就可以淋,水量要底部出水,然後停水,repeat 以上cycle

早晚時間先淋,甩葉要睇係過乾定過濕,過濕會壞根收皮

景天好似係冬季生長,夏天香港濕熱無冷氣好難搞下
淋到面都濕?
但係本身d泥好疏水

次數都係兩星期一次?

變啫哩色然後自己甩,乾
我都睇過夏天係會停止生長,但係放喺房大半日冇冷氣又露台咁通風
啫哩色係水太多,直接停水到d葉開始有dd 巢先好回復見乾見濕,要等佢修復d根,可以掘出來曬根幾日再重新放入盆,因為根都可能爛爛地

係盆底出水就夠,淨石仔太疏水,要加返d營養土(最common 黑色果隻) 1:1 左右,去花街可以問下有無靚土,係溝好左嘅多肉泥,但我都會另溝營養土

多肉主吸滿一次水可以好耐唔俾水都得
有冇人種石化檜,死淨一盤
好似棵樹咁
過年花市見有花即刻買左來種

之前淘寶買過折損率幾高下,但玩組盆計返都平過香港好多
我想知多肉點可以生得靚d

雖然唔死得,但得個高字,唔密集
兔仔耳都der哂
係咪唔夠太陽? 但已經日日放窗檯
兔耳下垂到咁似係太多水喎
你幾耐淋一次水?係唔係見乾見濕?
窗檯位置夠唔夠通風?
其實多肉唔係越多太陽越好,長時間直曬會容易黑腐。同埋唔可以淋完水就擺佢係度曬,會「煮熟」盤肉。
如果以上原因都唔係,我見我啲肉肉葉片太瘦會用海藻水浸盆
基本上第二三日就會肥嘟嘟飽滿翻
俾你睇睇我其中一盆個效果

連續兩個星期太高溫唔敢淋水 葉片開始乾+「巢」

黃昏溫度低啲浸海藻水,然後第二日飽滿好多
(後面個幾粒明顯啲)
想問下海藻水係邊買/點整

海藻水係花壚有得買?

我大約2星期左右淋一次水,
有時見佢皺皺地會早d淋, 通常都係夜晚

成日種到d多肉又偏又瘦...
明明一開始買返黎時好靚
我用既海藻水叫seasol你可以上網搵下香港有冇類似既野,一大支要稀釋,再成個花盆浸落去,由底個個窿向上吸收,直到表面泥土都濕(=浸盆)
耐唔耐做一次有用過直接從上施肥

兔耳好容易養,好快就養到爆盆。但我未見過會下垂所以唔肯定咩原因⋯兩星期一次水咁應該唔會太濕⋯
兔耳應該唔會有介殼蟲
你可以試下放係其他位置試驗下,睇下係咪陽光太多/唔夠
或者睇下係咪通風問題?

通常我啲肉夏天會偏瘦,因為太熱少淋水
但凍翻就會開始肥翻
否則我一見瘦就會搵時間浸海藻水

呢盆就係由一個細頭開始爆到而家咁
我唔知香港邊度有/叫咩牌子
你睇睇我啱啱覆嗰個留言睇下上網搵唔搵到
幾時再開植物台
巴打有無tg?
種得好靚
就咁擺窗邊?
https://t.me/joinchat/GWtCIREVuI-hioFhOdHUrA

開咗個tg gp 依家有50人 歡迎大家入嚟
望到都唔太精神
好似我種個D咁
原來2年前了, 有冇現況睇下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞