[再開]植物台

149 回覆
12 Like 0 Dislike
之前個post因為系統問題太舊唔會再出現,
所以決定再開返個同招下新朋友

有冇巴打有種下植物
https://lihkg.com/thread/61150/page/1?ref=web

Update下之前有post過個d,今季生得幾好,大部份都係由得佢生下先再造型

巴打種啲植物都幾高級
我都係種下薄荷之類
巴打種啲植物都幾高級
我都係種下薄荷之類

第一盤係香港盤景協會送既,所以我都唔知幾錢。
其他平均二十到八十蚊左右。
最尾蘋果自己食完咪種下
種咩都冇所謂架,太貴我都唔捨得買
支持巴打
新post留名

支持巴打

巴打你最底盤多肉好正
新post留名

最尾個個係咩苗
新post留名

最尾個個係咩苗

最尾係通菜苗
未種過菜所以專登買d菜種返黎試下自己種,不過種埋都應該唔夠一餐
巴打好 本身都想喺連登問一下有關種嘢嘅問題,見倒植物台所以就喺道問啦 希望大家唔好介意
小弟我今年八月尾會去英國留學,預料都會幾孤單( 我個人本身有啲孤僻 )再加上喺香港都有種植物,所以想問吓我去到英國有冇咩啱種?
我會寄人籬下 所以睇吓有冇啲細細棵嘅放喺桌上,但係我又怕求其揀會揀錯啲唔啱氣候嘅,佢會死,所以咁吓依道專業啲嘅
巴打好 本身都想喺連登問一下有關種嘢嘅問題,見倒植物台所以就喺道問啦 希望大家唔好介意
小弟我今年八月尾會去英國留學,預料都會幾孤單( 我個人本身有啲孤僻 )再加上喺香港都有種植物,所以想問吓我去到英國有冇咩啱種?
我會寄人籬下 所以睇吓有冇啲細細棵嘅放喺桌上,但係我又怕求其揀會揀錯啲唔啱氣候嘅,佢會死,所以咁吓依道專業啲嘅

冇問題呀,英國邊區,南同北都氣溫差幾遠下。返到去我可以post 兩條link,佢地都係英國既bonsai nursary
唔怪得唔見左舊po
btw求其買左棵空氣草落芒板種生得幾好
日日噴都未死

冇問題呀,英國邊區,南同北都氣溫差幾遠下。返到去我可以post 兩條link,佢地都係英國既bonsai nursary

唔該曬
我會去Newcastle
新post留名

最尾個個係咩苗

最尾係通菜苗
未種過菜所以專登買d菜種返黎試下自己種,不過種埋都應該唔夠一餐

種野為開心,食到係bonus
唔怪得唔見左舊po
日日噴都未死

老闆好耐冇見
見有人係之前個post問羅漢松點樣生大d。
其實比個大d既盤佢,適當修剪d唔適用既根,令佢有個米字型既根部系統就最好,生到咁上下放返落細盤就會顯得更加似大樹。
唔怪得唔見左舊po
日日噴都未死

老闆好耐冇見

今晚返到去影下 大棵左勁多唔知有冇初初買嗰陣嘅圖

唔該曬

試下去呢度望下,有shipping 。呢個算抵玩,可以再望下其他
http://www.herons.co.uk/Nordman-Spruce-Christmas-Tree-Bonsai-Tree
支持巴打

巴打你最底盤多肉好正

佢叫桃蛋 如果可以再粉紅小小就好
Post下造型教學片,主要都係講下點樣將買返黎既幼樹變做較成熟既造型

https://www.youtube.com/watch?v=MKVqZIel8Rc
新post留名

最尾個個係咩苗

最尾係通菜苗

種野為開心,食到係bonus

Agger
貓奴搭單一問 小麥草種子可以邊度買 樓下街市鋪話冇
唔怪得唔見左舊po
日日噴都未死

老闆好耐冇見

個呀姐叫我一星期噴2次水就夠 但落左芒板生得好快 好多新根標出嚟 而家日日噴一次效果唔錯
唔怪得唔見左舊po
日日噴都未死

老闆好耐冇見

個呀姐叫我一星期噴2次水就夠 但落左芒板生得好快 好多新根標出嚟 而家日日噴一次效果唔錯

咁咪變左唔係空氣,冇水咪會死?

唔該曬

試下去呢度望下,有shipping 。呢個算抵玩,可以再望下其他
http://www.herons.co.uk/Nordman-Spruce-Christmas-Tree-Bonsai-Tree

唔該曬你! 唔阻大家繼續討論
唔怪得唔見左舊po
日日噴都未死

老闆好耐冇見

咁咪變左唔係空氣,冇水咪會死?

咁其實空氣草都唔係空氣草啦
我初初以為空氣草係唔洗噴水由得佢慢慢生 原來唔係
而家咁樣變返普通草我又冇乜所謂 都係種下野 睇住佢係咁生其實都幾有滿足感
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞