[再開]植物台

149 回覆
12 Like 0 Dislike
新手想問問

買咗盆檸檬薄荷,目測幾健康,葉全部都係綠色好有生氣,但見到啲泥耐唔時有啲一隻隻好細粒好細粒嘅蟲行嚟行去(有腳的,不是一條條的)
用光照佢就銀銀地白白地色,冇光就黑色睇唔到,有冇人知係咩嚟同埋係唔係害蟲,定係泥土點都會有啲小昆蟲?洗唔洗搵方法整走佢?

其中一片近泥土的葉有個洞,好似牙簽拮落張紙度之後嘅洞,檢查過葉底冇蟲,其他葉葉底都冇,唔知係人為定蟲咬

因為屋企只種過怕醜草,偶爾會有一兩片葉有小洞,但檢查過都唔見有蟲,同埋冇見過泥面有蟲行嚟行去

Google過蟲害睇咗好多蟲嘅樣都唔match我見到果啲,所以唔知棵檸檬薄荷係唔係正常,有冇人可以話我知咁係唔係正常㗎 thanks
新手想問問

買咗盆檸檬薄荷,目測幾健康,葉全部都係綠色好有生氣,但見到啲泥耐唔時有啲一隻隻好細粒好細粒嘅蟲行嚟行去(有腳的,不是一條條的)
用光照佢就銀銀地白白地色,冇光就黑色睇唔到,有冇人知係咩嚟同埋係唔係害蟲,定係泥土點都會有啲小昆蟲?洗唔洗搵方法整走佢?

其中一片近泥土的葉有個洞,好似牙簽拮落張紙度之後嘅洞,檢查過葉底冇蟲,其他葉葉底都冇,唔知係人為定蟲咬

因為屋企只種過怕醜草,偶爾會有一兩片葉有小洞,但檢查過都唔見有蟲,同埋冇見過泥面有蟲行嚟行去

Google過蟲害睇咗好多蟲嘅樣都唔match我見到果啲,所以唔知棵檸檬薄荷係唔係正常,有冇人可以話我知咁係唔係正常㗎 thanks

留名學野
之前送過一棵檸檬薄荷比人
勁多紅蜘蛛,噴薑水都唔得
搞到人地屋企勁多蜘蛛
最後叫左朋友快啲dum左佢
新手想問問

會唔會係呢d
講明先,慎入
https://www.google.co.uk/search?q=%E7%99%BD%E7%B2%89%E8%99%B1&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiusIaMpofXAhVHmbQKHcTOBNYQ_AUICigB&biw=1440&bih=751#imgrc=ghOBHrim2xVhvM:

會唔會係呢d
講明先,慎入
https://www.google.co.uk/search?q=%E7%99%BD%E7%B2%89%E8%99%B1&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiusIaMpofXAhVHmbQKHcTOBNYQ_AUICigB&biw=1440&bih=751#imgrc=ghOBHrim2xVhvM:

過咗幾日之發現好多呢種,比屋企人強制清理,明明買返嚟嘅時候冇
有冇人知呢棵係乜 有人煮飯之後隨手扔左啲種子落泥 之後竟然發到芽 但已經唔記得係咩種

Admin係咪會鎖舊Po
可唔可以keep返呢個Po
Agger
春天來了
大家好耐冇見

再戰蘋果樹
要幾多年先會結果?
生高左之後可以種去邊
好似要嫁接,姐係兩個唔同既品種,當根部富士蘋果,上面係金蘋果,先會結果。第二個條件係夠凍,香港應該唔得。出奇係,呢堆種子我放係雪櫃之後全部發芽
高度問題ok既會一年大幅度前一下,同埋我主要係拎黎做盤景,應該預40-60cm左右
咁想佢結果嗰時再擺返入雪櫃
上年先種既菠蘿而家開花
上網睇人地話通常要夠3年先會開花結果,但我呢棵唔知做咩早洩
理論上又好似可行
夠陽光,營養都夠好
暫時種得最耐未死 種左一年

近排最鍾意佢
第二幅叫咩名
引爆巴好耐冇見
多肉植物一種 叫原始綠爪
之前種六月雪失敗左
最近新種茶花同埋之前d多肉
個名好有霸氣
其實我想租塊細地嚟種花 有無巴打有推介 最好上水 粉嶺 屯門 呢啲位置
山上面得唔得? 點解有呢個諗法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞