估唔到香港人咁易就變返港豬

444 回覆
1005 Like 206 Dislike
與其去外國做二等公民 不如返大陸做土豪好過啦
如果唔洗為咗下一代 我地呢代嘅人洗乜打生死去爭取啲唔關我地事嘅嘢
人從來就係為咗享受 如果你唔生仔嘅話就更加係
有啲人要去歐洲食米芝蓮先會開心 有啲人上深圳飲杯喜茶就好開心 有咩好比較
我又唔係bob叔咁有錢 又唔係杜生咁反共
一個人後生就係得嗰幾年 唔好為咗啲無謂嘅堅持到過咗先嚟後悔
返大陸玩都屌?
朋友呢度係中國
覺得有問題既都走左8成
而家留港果班幾乎都愛國愛黨
樓主你對班留港撚仲想有咩期望
同意, 為自己活得好係responsibility
係又點
唔享樂行先應該咩行先 成世人流流長
移民 = 走資減香港生產力 可幫國際線
留港 = 交稅養港共 但可幫在港政治犯

返大陸玩 =>
屌你同直接掉轉槍頭有乜分別
連登仔一邊自己爽緊咁過自己想要既生活
一邊搵個鍵盤屌人做咩唔抗爭者
睬佢都晒氣
你自私時要我犧牲
咁係被逼㗎喎
香港地啲嘢又貴又廢
特別係啲黃店,間間都垃圾
喺香港消費同倒錢落鹹水海冇分別
咁點解唔去好啲嘅地方玩同消費呢
香港人係咁㗎啦滿足到最基本生存需求滿足到 一時嘅快樂就夠㗎啦
追求啲乜鳩啫,唔好咁撚多要求啦,香港人邊有咁撚多民主精神自由意志呀
2023仲講呢啲
中國邏輯
好似耐左就歷史文件唔洗理
但唔包獨立軍隊政府左幾廿年的台灣
唔包 日本的尖閣諸島
唔包中國claim的自古以來
祖你老母個國邊撚度祖國
我之前都好似你咁好care
2019輸撚到仆街之後
發覺政治真係唔到我去理
專心去玩返工賺錢 呢啲野唔掂為妙
去澳門都接受到嘅
好大陸就不了啦
抗爭熱潮已過

頂唔順果d 已經移民走左

仲留係到嘅都已經改變左心態, 搵錢嘅搵錢, 享樂嘅享樂, 唔洗分咁細
咁係無力感姐
佔中之後 大家都無希望
2019果陣 大家返晒黎
不過香港抗爭就無嫁喇
同8964後中國一樣
一係順民 一係移民
移左仲可以繼續關心 keep住初心
唔走真係... 同大陸人一樣會化左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞