鄭秀文 Sammi 出左新歌《愛是…2.0》!(ft. 好青年荼毒室〉

108 回覆
139 Like 19 Dislike
《愛是… 2.0》愛情哲學:愛情係自欺定救贖?點解首歌要咁寫?
https://youtu.be/yeTWZQPTxWA
like係俾sammi 真正做緊廣東歌
巴打邊間英文系
仲有YackStudio
好聽喎, 佢最尾夾返愛是...個chorus入去做返個呼應幾好
成首歌D詞會令你思考究竟咩野係愛, 係精神層面上點樣去理解愛呢個課題
要慢慢品味Rap個度D詞
你由佢啦 條友嬲到
你應該真係無讀過大學, 起碼一定無讀過香港果啲先
Novel Fergus有份監但唔肯rap就知道伏伏地
俾佢rap一定係第個層次
其實係Sammi自己想荼毒室試rap先,成品真係唔得先揾嗰三個監製自己rap返
以外行人新嘗試嚟講合格有餘
但以一首用嚟loop嘅rap歌嚟講都仲係有少少尷尬

PS:半個室友
神來之筆
老實,我好鍾意Novel Fergus,但呢首詞似乎唔太啱佢去rap?
試諗下用《黑水鬼》/《深水埗》/《江湖》把gangster 聲嚟同你講柏拉圖/羅蘭巴特,硬係有啲奇怪
好青年啲詞同內涵屌打heyo
Heyo啲詞太造作,好多都係廢話
啲lecturer
字正腔圓點解會係rap既要求。
你同班黑人歌手講叫佢地講返正d英文?
Mc仁正到仆街

07 年Sammi 好靚
廣東話單音節又咁多同音字
點會將英文同廣東話嘅咬字混為一談
都唔好講字正腔圓係本身rap界約定俗成定係聽眾自己降低要求
如果自己降低要求接受rap係可以咬唔正d字就唔好走嚟同人講屎係好食叫人食屎
真,個陣未瘦到得返骨
呢個look 都carry 得好好
英語歌就冇經歷過咬字需要清晰乜乜柒柒既討論?RAP界有理到?
rap文化誕生果刻就係低收入人士宣泄佢對社會既睇法。
本身就唔係d咩會對咬字好執著既群體。
同佢用咩語言冇關係。
最初發展RAP果條友如果係講廣東話既,佢一樣會咬字唔清晰。
佢地咬字唔正係咪代表咬字唔正就係rap嘅元素先
呢首愛是...2.0嘅題材、rapper嘅背景、動機都唔係黑人、低收入人士、對社會控訴、講政治,你仲拎咩誕生嗰刻嚟講係咪太搭錯線
同埋唔好撈亂咬字同口音
咪就係講緊咬字同rap冇關係。
你拎左樣完全冇關係既野黎做論據。
同你話佢樣衰所以rap得唔好有乜分別?
求其彈句"依家大部分 rapper 唔睇歌詞唔知佢rap 咩"真係外行到連RAP出處係乜都唔知既評論

同埋,咬字同口音一樣唔係rap需要理會既元素
香港人唔係好重視詞㗎咩?
唔討論愛是什麼,走哂去傾咬字
咁咪即係搭錯線
有冇諗過講咬字其實係純粹想講佢地咬字差,而咁啱佢地用咗rap
咁本身咬字差唔會因為用咗rap嚟做演繹方法就可以當係filter咁過濾佢地咬字嘅問題
好青年荼毒室rap喎,明顯係業餘同玩票性質,點會去評價佢地rap嘅功力
而你見到個"rap"字就好似見到keyword咁,係到扮晒專家口吻

我就wiki咗rapping
入面有一句"The ability to rap quickly and clearly is sometimes regarded as an important sign of skill"
呢度有篇講how to rap https://www.wikihow.com/Rap
一樣有講到"Keep your words clear"
真係唔知你點講得出咬字係wfc,有冇reference可以提供嚟參考下?
佢哋廢到連羅蘭巴特係邊個都唔知,點討論
依家睇返 幾諷刺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞