鄭秀文 Sammi 出左新歌《愛是…2.0》!(ft. 好青年荼毒室〉

108 回覆
139 Like 19 Dislike
原來 fun 同 run 係中文
文盲就睇多次1.0歌詞
其實我覺得呢首正過《愛是…1.0》。

《愛是…1.0》精彩在係第一次本地hip hop 同一線流行歌手合作,新鮮嘅crossover 令人眼前一亮。
但講編曲、講詞嘅內容、講rap嘅律動感,《愛是…2.0》係豐富精彩啲(呢度無意貶低LMF,咁20年後嘅製作水平進步過20年前,都好合理啫

今次Sammi 用自身經歷(起碼聽眾聽到後會有呢個聯想啦)同哲學理論對話,個深度超正。

另外,有巴打話好青年英文rap 得差,但我反而幾鍾意嗰幾句,把聲同個tone 會令我諗起Ghost style。
越聽越正
聽得出係用心製作
MV又正
鄭秀文好型著衫好好睇
估唔到拍落荼毒室嗰三條友又幾有chemistry
成件事好正
佢比人話低學歷會好大反應
你唔好刺激佢
幾正喎 唔好一黎就屌左先?
法式係咁易 rap兩嘴
原來高學歷英文就要好好

呢句野我睇完諗左好耐都睇唔出點樣係人身攻擊
負評俾塗毒室
d懶音真係好難頂
第一段仲要不停"你"同"理",破壞晒成首歌
其實搵荼毒室寫rap就夠,唔需要叫埋佢地rap
正如搵夕爺 wyman寫詞,都唔會叫佢地唱埋
呢d嘢俾返嘅專業嘅,成首歌聽落會好好多
白水段英文好撚正喎 有咩問題
LMF 唔睇歌詞都聽到佢rap 咩, 依家大部分 rapper 唔睇歌詞唔知佢rap 咩。
真 都唔少訪問學人嘅英文都係好重accent
就算拎nobel prize母語唔係英文都係會有口音㗎啦
https://www.youtube.com/watch?v=8hx0ajieM3M&ab_channel=PBSNewsHour
malala當年拎nobel prize都超重口音 唔通佢又唔抵拎?

仲有Mario Vargas Llosa都係好重口音
https://www.youtube.com/watch?v=Ai6NlNs7kHk&ab_channel=NobelPrize

用英文口音去judge一個人嘅水平 咁英美啲乞衣一定犀利過成個亞洲98%嘅人
個rap好monotonous
仲衰過D歌有獨白

Sammi D衫好靚,得佢先撐得起D浮誇衫但著落又唔會leung
講真,親身演出果邊真係素人級嘅,即係唔係表演級
果啲鼓勵性評語講下無壞,但係唔好當真
學豬文自己評論《永含族》依套鳩野果陣話齋
「屌依啲係睇果個人有深度唔係套野有深度」

之但係啲詞都好嘅,起碼我幾鍾意啦
雖然我唔係啲乜野人物,但係我諗我都係大眾口味掛
講真,親身演出果邊真係素人級嘅,即係唔係表演級
果啲鼓勵性評語講下無壞,但係唔好當真
學豬文自己評論有人話《永含族》依套鳩野有深度果陣話齋
「屌依啲係睇果個人有深度唔係套野有深度」

之但係啲詞都好嘅,起碼我幾鍾意啦
雖然我唔係啲乜野人物,但係我諗我都係大眾口味掛
鹽叔大學果時真係爛口到你唔信 (雖然依家私底下都係)
不過佢真係好talk得
咩話題都可以講到...
含淚比個正評
我覺得段rap 中文懶音問題嚴重啲
反而英文嗰幾句幾catchy
https://www.youtube.com/watch?v=CC1DJM23wPM
愛是...有呢個version,mc仁真係好正
當然tds version 都幾好
https://youtu.be/AJQ_NDCD14I

都係呢個版入骨啲
將幾種愛情哲學精要,壓縮喺32個bar,有flow又要易明,難過一般rap詞
演繹方面,反正重有得進步,或者由其他人cover
原來段英文係白水
我覺得佢段英文好聽過中文好多
英文係White Noise
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞