鄭秀文 Sammi 出左新歌《愛是…2.0》!(ft. 好青年荼毒室〉

108 回覆
139 Like 19 Dislike
唔差但都唔係特別出色
英文發音唔好,就唔好用英文rap,破壞左一首好歌….呢個就係我意思。因為段rap,我聽完一次已經唔想再聽

簡單一句評語,要點遣詞用字先夠水平?幾時開始上連登連柒字都唔用得?
其實有時學識同懶音都真係冇關係
除非係讀語言學定咩(甚至可能都唔關事)
反而覺得你批評係冇問題,問題係你個expectation有問題,幾脫離現實
咁你一開始唔講呢D?一個柒字就可以解釋曬以上呢D野?然後話香港水平唔好,人攻擊你?
佢咪就係以身作則
話俾大家聽今時今日香港係乜水平囉
俾啲respect佢啦

自己辭不達意九唔搭八
然後話人唔知佢講乜
成個巨嬰咁以為個世界圍住佢轉
冇錯,係expectation問題,真正有學識嘅人,我會expect佢哋對自己嘅說話談吐有一定要求,例如我唔會接受到一個學者出嚟演講係滿口懶音
我就係話佢哋英文差,一句定十句都係呢個意思,唔知句野令你有咩誤解

學歴高唔代表英文好,係你講。咁係反映香港教育水平,我有講錯?
其實點解你唔直接覆我?咁樣人身攻擊覺得自己好威好醒?我批評發音差rap啲差就係個世界圍住我轉?咩logic?多謝你令我見識到呢班人嘅支持者仲癲過同低質過鏡粉
但佢哋唔係學者喎
冇違反你expectation呀
而且你會唔會對所謂學者太多FF學者食煙講粗口你會唔會接受唔到?
清有冇讀過大學
大部分professor都係1999
英文口音勁難聽

sammi唱真係意義深長
Sammi正到仆街
Melody唔錯
Sammi果part好正
Rap其實可以搵專業既嚟rap
有些愛 被背叛 怎麼都會念舊
煞科段rap真係mc仁一大污點
合格水平啦 不過sammi真係carry左首歌
老屎忽睇老屎忽

我覺得呢首都ok
哇屌cls真係好好聽
1.0係好正,但2.0真係第二個突破

班老seafood唔該接受下新野啦
聽聽下係幾正
我都覺得ok
又唔係舊曲新詞
基本上係全新歌
只不過都係愛是theme啫
本身唔係rap 底
但係哲學思想擺落歌詞都幾正
真係Rap住講哲學
寫得好有心機
其實段英文邊度發音出問題?
有人鐘意 自然有人唔鐘意ga la
有咩好屌 覺得舊好D 又要比人話老屎忽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞