無辜戰爭明明雙方死傷慘重打到變混戰,點解可以喺連登講到單方面屠殺俄羅斯咁

74 回覆
70 Like 99 Dislike
連登明明多數反蕭生

但D思維同蕭生一鳩樣
迴聲室效應

只容許存在一種聲音
烏軍大勝
否則就屌鳩你
單單死亡數字其實就有問題

其實個死亡數字係根本無法確認.......
雙方都可以吹
黃絲喎自由喎求真喎

盡量尋找真相都要畀人屌
即係好似小粉紅睇抗日神劇咁。

睇完簡直懷疑日本仔對住八路軍點頂到8年

坦白講如果唔係喺香港經歷過呢幾年,淨係靠睇連登理解香港發生咩事。應該覺得香港打到去北京
我睇TWITTER 都有唔少烏仔既屍體相,
不過連登多數係欣賞D俄仔點被人爆, 坦克, 飛機俾人打落黎..

戰場既基本情況, 只能去果度睇, 連登係包含主觀性既轉帖, 所以唔好太認真
真係變proxy war係4月後先開始
開頭果一個月都打唔入kyiv 已經跌哂好多人眼鏡
其實proxy war一早開打左,2014-2022個時歐美都有資助烏克蘭,只不過沒而家白熱到咁

個時北邊打左1個月俄羅斯便突然走人唔見哂古古怪怪
咁睇你指proxy war係指去到咩程度
14年開始果班都只係美軍同烏軍既軍事交流/陪訓
呢個程度真係同proxy war差好遠
開戰初期德國直情講埋話預左烏雞72小時內亡國,仲同你傾咩野

真係去到4月到先見到有proxy war既苗頭
更唔好講今日nato 果種訓身法係14年果時完全唔會諗到有今時今日

北線打打下走人好明顯係後勤同指揮系統追唔上
同埋真係現哂底牌俄佬完全係二仔底
先攻優勢之下,第一二波導彈攻擊都未癱瘓到烏雞既軍事同防空系統
仲要有唔少打左落民居到
呢下真係底褲都比人睇穿埋

宜家雙方死傷枕藉就意料中事
俄佬基本上無望再打更多地返黎
佢地唯一可做係提高烏雞反攻成本
係烏東四省set重重關卡,黎多次二戰東線血肉磨坊
盡量拖到烏雞談判比個面比普京
14年開始果班都只係美軍同烏軍既軍事交流/陪訓
呢個程度真係同proxy war差好遠

https://en.m.wikipedia.org/wiki/War_in_Donbas_(2014%E2%80%932022)

War in donbass 都打左8年,美國都課左好多錢,之前trump先給民主黨人屌沒課金給烏克蘭被人玩彈劾

2月個時可都可能raid烏克蘭,而且當時如果真係想打應該好認真打kharkiv,結果打kharkiv都係玩下便走左相反係Mariupol給俄羅斯佔左

第一二波導彈攻擊都未癱瘓到烏雞既軍事同防空系統

可能打死左,但係歐洲個時係咁給s300烏克蘭,好難講到底點

最後烏克蘭而經動員差唔多所有人,而俄羅斯只係動員預備役後員,咪看看最終who would win同俄羅斯會唔會玩大再動員打多次北部
Trump果陣就明顯因為dem唔想trump繼續查落去Rather than 為左烏雞而彈劾trump
https://crsreports.congress.gov/product/pdf/IF/IF12040
睇返數字美國一路有pump水比烏雞
但直到戰事開始前,個金額都係平穩增加
同宜家個金額比,我覺得好難話由14年開始就已經proxy war緊
如果咁都計proxy war, 咁美國都搞緊好多場proxy war (include 台灣)

S300都係其中一個因素,但更大係俄佬個準確度唔撚掂
我搵唔到具體數字,剩係睇新聞圖片見到係第一二波攻擊中幾多民用設施民居中彈
軍事基地中彈既相又真係太少
首輪導彈打唔到去軍事目標=浪費左
仲要歐洲比到既s300 都唔係多,俄佬果邊係海量導彈咁炸
咁都炸唔哂所有軍事設施
只可以講俄佬牌就真係得咁多

俄佬對住烏雞都要全國動員令就已經食得屎啦
但so far我當真係行到呢步,可能變左nato直接出手cap空中優勢9炸
宜家搞到兩邊玩二戰式陸軍硬推,都係因為兩邊都拎唔到空中優勢
如果俄佬最後搞到呢招
大不了搞場天空大轟炸,黎幾多炸幾多
中華民國同韓國都係1949/1950開始已經同共產黨打proxy war打到而家,停左不打不代表美國沒支援,只是沒烏克蘭打到咁白熱

睇新聞圖片見到係第一二波攻擊中幾多民用設施民居中彈

俄羅斯開波好似射左幾百枝彈,可能有幾枝中左民居,也有可能好多枝,戰爭資訊真假我不知。

但係講真烏克蘭打到俄羅斯要預備疫動員,算係咁

而家1年只知現在烏克蘭有4個洲給俄羅斯食左,歐美不斷課金給烏克蘭,但係俄羅斯炮火彈藥係多過烏克蘭。總之到時候結果出左咪知點囉
成日都話
淨係睇連登
烏克蘭應該可以打入莫斯科
年幾前咁問過比人屌到仆街
樓主快走
烏軍既後援士兵仲未上場, 英王前排先去探班, 忘記左?
烏克蘭總動員左, 但仲有好多人係未上戰場, 各國既坦克未埋位.

普京唔係唔想總動員, 而係後勤部隊支援唔到境外作戰,
俄佬二戰時主要係靠鐵路補給運送士兵同物資, 磨死左德軍
但境外作戰, 必需要用車用飛機用直升機, 個補給難度係大好多.
佢總動員都無用, 啲士兵上前線無野食無彈藥, 一係兵變一係投降.

另外, 美國喺2014-2022年2月前既課金, 同而家比真係差好遠.
當時打既只係親俄民兵, 唔係俄羅斯本身,
所以美國俾既錢同軍備都好有限. 你用proxy war既角度,
唔能夠話唔啱, 但當時普京一樣想打proxy war,
彼此既投資都唔係好多, 海軍鬥水兵
that's why 初時俄國全面入侵, 大家都唔睇好烏克蘭.
烏俄戰爭只係打左一年, 你而家吞左幾多無意義.
當年納綷德國吞左法國, 結果幾年之後都係輸到嘔突.
我都睇連登, 但點解我睇到烏克蘭打得好辛苦?
你講得啱。
你當西方媒體係人民日報咩
英國已經講過N次下星期就彈盡糧絕
已經聽到無感覺
西方傳媒點控制風向都唔係第一次見
單方面屠殺就冇可能,就算戰爭聽日結束,都 2 敗俱傷,烏克蘭最多險勝,D機場,發電廠,人力冇左一大堆,重解+回復戰前實力起碼要10 年時間
wounded and dead at roughly 180,000
呢個係傷+亡
烏嘅數係死亡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞