英國國防部:俄軍以步槍和工兵鏟猛攻

118 回覆
106 Like 3 Dislike
因為呢啲係fake news

propaganda都係作戰嘅一種所以有啲嘢唔使太認真

如果俄羅斯真係完全冇殺傷力日日人海戰術,烏克蘭好似打喪屍遊戲咁

烏克蘭就唔會犧牲咁多人一早打到去莫斯科打埋去北京都得啦
希特拉可以上台主要係因為華爾街股市崩潰所帶來既全球經濟衰退

凡爾賽條約其實執行上都好寬鬆,德國係一戰後經濟復甦得好快,係某d層面已經超過舊帝國時代
美國單方面執行得鬆,知道唔可以逼死德國

英國開戰之前都feel到有機會出事所以鬆咗好多

法國完全睇唔到有幾鬆

從很遠都要人哋傾家蕩產冇飯食先賠到少少錢

呢個亦係點解二戰之後英美淨係追究部分戰爭罪行,唔單止唔罰德國日本錢,仲要幫佢哋重建嘅原因

無限嘅仇恨只會帶嚟第三次世界大戰
相對中肯,符合前線自願美軍講嘅情況

俄羅斯不斷派兵增援死傷慘重,但係防守方受到嘅壓力都好撚大
Locarno Treaties,Aristide Briand拎埋諾貝爾和平獎...

二戰後拆左德國,同大規模審判"戰犯"係政治上仲嚴過凡爾賽條約

其實我只想講引用例子,都要引用得更準確,我唔反對你既觀點既
講到咁低層次,但兩邊仲打得咁緊湊,證明人海戰術都有啲用
由上年四月已經講緊俄軍彈盡糧絕要食樹皮,用十九世紀武器同徵招青少年從軍,結果到而家場仗都未完
始終烏軍缺空中火力
但好似每一個月就有新聞話烏軍全殲俄軍幾百隻戰機
人海戰術就係要咁樣啊嘛
消耗敵人資源 更重要係消磨埋敵人嘅意志
人哋分批打 跟住防守嗰邊焗撚住keep住打
個精神消耗好大
緊係有用啦
人哋啲兵得咁多
我就源源不絕咁多兵
我將啲兵分批打
日夜不斷喺咁打
你睇下幾日唔休息會點
冇衝突既,兩邊都冇咁未步兵短兵相接
先撩者賤,街頭打爛仔交同國家戰爭都一樣
普京唔撩交打,美歐想入手都冇位
難得唔係代理人戰爭,係你自己親身落場,唔借機玩你等幾時
呢個世界冇所謂放水或否
KGB或者現在FSB唔係好把炮咩,比人引唔識分析?
正如由細到大老竇講,好多人跳樓你係咪照跟?
唔係1929年華爾街崩市,威瑪共和國經濟其實復元得好快,1929年前納粹只係十幾個細黨之一,甚至冇共產黨咁多人
再拖落去都無意思
直接比佢加入北約然後一齊快手搞掂俄佬算啦
唔係咁撚易架
要所有成員國都同意先得架
同埋入左就要幫手出兵打
冇番咁上下利益,邊個國家會同意呢樣野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞