英國國防部:俄軍以步槍和工兵鏟猛攻

118 回覆
106 Like 3 Dislike
https://twitter.com/DefenceHQ/status/1632270968868466689
https://www.ptt.cc/bbs/Military/M.1677999263.A.76D.html

英國國防部的烏克蘭戰報表示

根據近期的情報,俄軍的動員兵僅持火器和鏟子進攻

俄軍顯然是以工兵鏟作為構築工具,兼差肉搏武器

俄軍仍在使用1869年設計的MPL-50工兵鏟,作為被神話的武器

這顯示出本次戰爭相當常見的野蠻和低技術水準戰鬥

有俄軍動員兵指出身心都未準備好進行作戰

近期的情報也顯示出大量的短兵相接,

這可能是因為俄軍愈發廣泛使用下車步兵發動攻勢

並且因為彈藥短缺而少有火炮的掩護
講到咁易打俄佬
好難想像烏仔贏唔到
係機槍面前,人肉沖峰只係一堆炮灰
痴撚線夢回一戰
當年二戰德軍蘇聯紅軍埋身肉搏都係用工兵鏟互劈,因為果時主要裝備單發步槍

而家正常個個都有支ak 應該唔洗用鏟
係衝
雖然唔知佢地有幾癲
但件事感覺好似講故
咁俄兵應該死哂,
烏軍已經輕鬆嬴
英雄史詩級兵器 !
如果要我講故,我反而作唔出呢種痴線劇情
一戰打法 一邊衝一邊鏟地
男人的浪漫
好心英國就收皮啦
搞好自己內政民生先啦
遲啲會唔會出平底鍋
戰況唔明朗,烏克蘭武器有優勢但係俄羅斯人海戰術超限戰的確有效

Bakhmut戰況非常激烈雙方死亡極之慘重,嚴重到啲人話烏克蘭喺嗰度部署嘅增援部隊平均壽命只有四個鐘

等啲連登仔以為我會戰爭好似打call of duty咁烏克蘭基本冇死人
而家仲用工兵鏟用嚟打肉搏戰,這是哪來的勇氣?
得返個鏟,老閪都走佬先
韓戰強國人用血肉沙包衝去炮台自爆
篇嘢就算國防部出都唔太可信

前線作戰嘅國際義勇軍包括前美軍都話烏克蘭東部戰況係極之惡劣

俄羅斯死傷係好誇張,裝備係差但係烏克蘭防守軍犧牲唔會好得去邊

直頭講到明平均烏克蘭士兵Bakhmut只有四小時生存壽命
雙方差唔多,睇少啲飛機文啦
所以最後正路都係烏仔贏
無錯呀,
咁你又比個news scource大家睇下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞