[網球] 其實DJO 先係近代最勁既網球員

110 回覆
5 Like 49 Dislike

老野上之前
睇森伯斯 vs 阿加斯,呢兩個退之後,果段時間冇人接到最悶

而家費老仲可以玩多幾年?

個段weak era
老野都掃左10個8個gs

係, 佢頭10個GS D 對手真係唔勁....

咁我夠可以話迪祖最勁果2年(即刻前兩年),好波既都傷哂,所以佢玩哂
今年又係,世界第一第二一齊傷,造就兩個阿伯有得打多年
係真心欣賞網球既就唔好講依啲野
因為根本比唔到,你問番森柏斯同費達拿邊個勁啲都冇得比啦,做咩要拎唔到年代既人俾
一個開始走下坡時,一個先初出茅廬

如果我依家係度講,2006同2007依兩年,假設森柏斯,迪祖,梅利,阿加斯落下,老費都會掃哂除法網之外既gs,你點judge啱唔啱?

btw,我都同認同迪祖好好波,只係覺得唔洗要話其他人唔好波黎prove依點,其他人廢,唔代表佢勁

上面好似無人提過djo喎

從來無話過d對手如果勁,老野會唔贏哂
但個時真係weak era
無人even 係接近
唔通話個段時間係好多強手,同big4時代一樣

個段時間咪好似拜超 法甲 意甲咁
一隊獨大
唔代表psg 祖記 如果有挑戰會做唔到冠軍
而係無乜人threat到超班馬,始終無乜睇頭
觀賞性始終差d

收皮先,陣間又有人話我扮中立

我就唔中立既
不過我只係想講,2006同2007依兩年,我認為放咩人落去同老費打,都會同迪祖雄霸球壇果年一樣,只係黎幾多佢地殺幾多
正正係咁我先唔想成日有人話邊個一定勁過邊個,高峰期唔同時間,冇得比,坦白講,迪祖殺哂果年又有咩勁人?
梅利?成身傷既拿度?已經32/33歲,走緊下坡既老費?
雖然我係咁認為,但果年迪祖無敵係鐵一般既事實
如果用果年既迪祖同2006/2007既老費比較,在我角度係老費會贏,但依個問題冇人會知答案,所以都係果句,比較唔到

老野上之前

個段weak era

咁我夠可以話迪祖最勁果2年(即刻前兩年),好波既都傷哂,所以佢玩哂
因為根本比唔到,你問番森柏斯同費達拿邊個勁啲都冇得比啦,做咩要拎唔到年代既人俾

如果我依家係度講,2006同2007依兩年,假設森柏斯,迪祖,梅利,阿加斯落下,老費都會掃哂除法網之外既gs,你點judge啱唔啱?

btw,我都同認同迪祖好好波,只係覺得唔洗要話其他人唔好波黎prove依點,其他人廢,唔代表佢勁

無人even 係接近

一隊獨大
觀賞性始終差d

我就唔中立既
不過我只係想講,2006同2007依兩年,我認為放咩人落去同老費打,都會同迪祖雄霸球壇果年一樣,只係黎幾多佢地殺幾多
正正係咁我先唔想成日有人話邊個一定勁過邊個,高峰期唔同時間,冇得比,坦白講,迪祖殺哂果年又有咩勁人?
如果用果年既迪祖同2006/2007既老費比較,在我角度係老費會贏,但依個問題冇人會知答案,所以都係果句,比較唔到

掉番轉
成日有人話梅利,wwk呢d唔好彩 生不逢時 撞正big3
咁係咪又係對其他年代霸主例如hewitt roddick唔公平

老野上之前

個段weak era

無人even 係接近

一隊獨大
觀賞性始終差d

我就唔中立既

掉番轉
咁係咪又係對其他年代霸主例如hewitt roddick唔公平

真係閃先
lm

個段weak era

無人even 係接近

一隊獨大
觀賞性始終差d

我就唔中立既

掉番轉

可能係,但亦可能唔係,因為我冇咩比較唔同年代既人邊個勁啲
但從打法上講,Hewitt既年代打法傳統,好著重發球上網,保自己發球局能力好強,但係對方發球局通常都冇咩本事破,你舉既梅利唔打上網發球靠磨,而係破發球局能力反而較高,正正就係磨得夠長等對手搶攻時ue,而wwk就比較傳統啲,但同十幾年前比都已經有唔少既變化,特別係超大板既反手,當年根本上冇咩依個能力既球員,我唔知道用佢地既打法放去十幾年前,會係好啲定差啲
假設佢地十幾年前出道,對手可能應付唔到佢地既打法,到時會高過Hewitt成就,但亦都可能佢地既打法完全發揮唔到,連Hewitt既成就都達唔到
依個永遠都冇答案
同福田麻油子吵其實浪費時間
同福田麻油子吵其實浪費時間

同老野fans辯論就最徙時間
瘋狂洗板無病呻吟 領先幾set都話仆街仆街廢老玩完啦
Identifying 2003-2006 as a weak era does not in any way diminish Federer's claim to greatness. He has been identified as a legitimate contender for the title of GOAT because of his skill, his innate talent, his focus and endurance,his dominance over long periods and his multiple Grand Slam wins.

I quote an immortal line from Ian Fleming's 'Goldfinger' : " Once is happenstance. Twice is coincidence.Three times is enemy action ". Anyone who wins three or more GS titles is a serious contender for greatness. Anyone who wins more than 10 times is in the list of all time top 5 GS title winners. Federer holds the record with 16, so he has to be in the running for GOAT. But the number of titles beyond a point cannot determine the GOAT because the number depends on a host of factors, the most important of which is the competition.

Did Federer benefit by playing in a weak era? To some extent yes. It made it easier for him to add many titles to his resume. But, in some ways, it may have been a curse. The ease with which he won prevented him from developing the patience or the mental fortitude to overcome the determined onslaught of Nadal. It also made him resistant to any change in his game.Perhaps this led to the lop-sided h2h which now stands as a question mark on his GOAT status.
見到祖高域俾人質疑就起晒鋼
得罪講句,前幾年連老左費達拿都殺到入決賽又何來証明到祖高域個陣多對手呀
連梅利自己都自己極唔穩定,老左既費達拿同五勞七傷既拿度都可以做到big3,係到judge但自己都唔係客觀
得罪講句,前幾年連老左費達拿都殺到入決賽又何來証明到祖高域個陣多對手呀
連梅利自己都自己極唔穩定,老左既費達拿同五勞七傷既拿度都可以做到big3,係到judge但自己都唔係客觀

上面一路都無人講djo
直到有人見weak era就搬djo出黎喎老野死忠

Roddick won the USO 2003. But it has remained till date his only GS title. During 2003-2006, Roddick lost to Federer in 3 GS finals. His main weapon was his serve and if it did not help, he had no plan B.

Hewitt won two GS titles in the 'tween' era i.e. between the Sampras era and the Federer era. He was a counterpuncher and a great athlete. But he had no lethal firepower. He reached 1 GS final and 1 year-end final during 2003-2006.

Safin won one GS title in the 'tween' era and one in 2005. He was a genius but too inconsistent to offer sustained rivalry. Although during 2003 -2006 he reached two GS finals, winning one of them, he was not a force in any of the other slams during this period.He was either absent or he failed to even reach the quarters, losing sometimes in the 1st or 2nd rounds!

The other talented players of this period were Ferrero, Davydenko, Nalbandian and Blake.

Both Ferrero and Blake were handicapped by injuries. But, the fact that Blake on coming back from serious injuries and illnesses could grab the no 4 spot in 2006 is a telling commentary on the level of competition offered by Roddick and Hewitt. In 2006, Roddick was aged 24 and Hewitt 25. Roddick's year-end ranking fell to 6 and Hewitt's to 20.This was the year when Djokovic and Murray aged 19 entered the top 20 year-end rankings.They have been top 4 year-end since 2008 with Djokovic having achieved number 3 in 2007 itself.

Davydenko was a late bloomer but though he started doing well in 2005 , he did not really focus too much on Grand Slams. He played more for money than for glory and hence played in as many tournaments as possible. Not the best kind of plan to do well in Grand Slams.

Nalbandian was in the top ten during 2003-2007 .He did very well in 2003 ,even knocking out Federer in USO. But for some reason, at critical moments, he had the habit of imploding. Although he made it to many Quarters and Semis in Grand Slams, he did not live up to his promise except for a spectacular show in the year ending championship in 2005 when he defeated Federer in a dramatic final.

上面一路都無人講djo
直到有人見weak era就搬djo出黎喎老野死忠

笑死,呢個post講緊祖高域wor
更何況你次次都見有人話祖高域就出黎講
係要証明weak era,咁祖高域咪又係無對手,拿度都話啱啱夾住老費同祖高域之間
你係高登俾人話完,跟著過黎吵,根本係為祖高域引hater
龍門任你擺
樓主用戰績,你就話老野老,拿豆殘
到人地話weak era 你就用冠軍數,否定個時班對手屎d
你睇左上面鬼佬column既英文commentary 先啦ching
用h2h根本係純粹講述番佢地對決情況,咁你自己成日入唔到決賽去同人打,咁係咪可以代表統治力不足?
拿度唔講,祖高域都要到老野生涯尾段先反超前,咁h2h係咪真係咁有說服力?
如果講戰績唔係拎冠軍數,gs數,年終第一同第一週數去講,呢d先真係公認有說服力
btw你估第一日老野俾人話 weak era咩,然而我一早講左祖高域既時代都唔係有強手,拎gs決賽強弱對手去做比較得啖笑,你睇下連老野都可以4個殺入1至2個決賽,又入到半決賽先輸俾祖高域,唔通好顯得出祖高域多對手?
http://sportpulse.net/congratulations-to-djokovic-for-dominating-but-this-is-a-weak-era/
唔好下下撻外國人講既野就好有point,每一個統治時代都總會有野俾人judge,然而你成日話老野個代對手唔強,但明明網球post都未有人講祖高域對手點點點
純粹質疑下祖高域可唔可以上番黎咁,你就起晒鋼 ,以前拿度咪俾人質疑仲勁
http://sportpulse.net/congratulations-to-djokovic-for-dominating-but-this-is-a-weak-era/
唔好下下撻外國人講既野就好有point,每一個統治時代都總會有野俾人judge,然而你成日話老野個代對手唔強,但明明網球post都未有人講祖高域對手點點點
純粹質疑下祖高域可唔可以上番黎咁,你就起晒鋼 ,以前拿度咪俾人質疑仲勁

你睇下格離登樓主個時點講先啦
既然福青覺得我唔客觀,回埋依個我就唔再回啦
首先我唔中立,你問我邊個勁,我實話老費
不過客觀睇,邊個最勁,我依然係答你,比較唔到,原因係高峰期係唔同年代,冇得將兩個人既高峰期放埋一齊比
但針對番topic,迪祖係近代最強,如果你用過去4年黎計,你啱
但如果係計2000打後,就好難計
你成日提出weak era,若你係用森柏斯同阿加斯時代比,咁我認同係冇咁強,但就你既topic,用迪祖雄霸既時代同老費雄霸既時代比,邊個era冇競爭啲呢?我認為差不多
所以我覺得唔比較會好啲,你認為老費渣左。迪祖會勁左?拿度會渣左左?其實都冇關係
睇左咁多年波,我依然係想老費贏到每一場比賽
但已經冇左睇到個個球員都渣,得老費勁既感覺,可能係因為老費隨時都可以唔玩講聲bye-bye就會掛拍
多啲好球員其實對球員進步,對網球受歡迎情度都係一件好事
何必數到其他人一文不值
btw,迪祖已經做到一樣野,老費做唔到,就係順序拎哂4個gs,雖然唔係一個calendar year,但證明果段時間佢真係無敵
但費達拿係史上

駁唔到。
認真DJo 同ND 係可以同回春前既Roger 比,但我覺得回春後廢sir 打法已經去左更高層次。DJo 既level 同年紀都冇得比。
但費達拿係史上

駁唔到。
認真DJo 同ND 係可以同回春前既Roger 比,但我覺得回春後廢sir 打法已經去左更高層次。DJo 既level 同年紀都冇得比。

用h2h根本係純粹講述番佢地對決情況,咁你自己成日入唔到決賽去同人打,咁係咪可以代表統治力不足?
拿度唔講,祖高域都要到老野生涯尾段先反超前,咁h2h係咪真係咁有說服力?
如果講戰績唔係拎冠軍數,gs數,年終第一同第一週數去講,呢d先真係公認有說服力
btw你估第一日老野俾人話 weak era咩,然而我一早講左祖高域既時代都唔係有強手,拎gs決賽強弱對手去做比較得啖笑,你睇下連老野都可以4個殺入1至2個決賽,又入到半決賽先輸俾祖高域,唔通好顯得出祖高域多對手?

如果用h2h
老野好似1-0Pete
即係老野贏pete既機率100%
老野Ho ball
明明nadal 先係生涯夾住兩個GOAT既人中間......
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞