沙灘驚見17具鯊魚屍!肝臟全被吃光 專家抖曝開膛手:是牠們

285 回覆
124 Like 7 Dislike
其實都未必
記得之前睇過喺挪威某個地方
新生殺人鯨嘅死亡率去到接近一百
因為人類商業捕魚捉晒佢哋嘅主食

殺人鯨唔同部落有佢哋世代相傳嘅食譜
有啲食開海洋哺乳類
有啲食開魚
食開一樣野就唔會食其他

仲有船隻嘅引擎聲對佢哋嘅感官嚟講都係難以忍受嘅噪音 近年好多鯨類集體擱淺都懷疑同呢一點有關

加埋仲有啲捲入渦輪而死

再強大嘅生物
面對人類威脅嘅時候都係不堪一聲
擊*
殺人鯨的確係海豚科最大嘅一員
不過算啦
野外無攻擊人類嘅紀錄

全部攻擊事件都發生喺人工養殖環境入面 困到精神失常嘅case
仲要有教育下一代呢個概念

明明1on1都可以直接粗暴殺死獵物,係要teamwork, 分好工咁獵殺
智能聽講可以去到人類十幾歲,講真十幾歲佢識哂性啦,佢地除左難以發展文明之外同人類差唔得幾多,差唔多好似非洲土著咁,佢意識到俾人撚又唔忿氣想殺人都好正常
咁所有動物既共同天敵都係人類,不過人類係可以控制自己唔好咁壓迫呢d生物,佢地既生活圈亦都算係比較可以遠離人類既一批,總之計埋人類就冇得計了,所以我會話佢地係最有希望活到最後既果堆動物
高質嘅野唔分國籍

如果大陸人全部都有老肉 李永樂咁嘅質素 其實唔會乞人憎 只係事實唔係姐
所有食物都有營養架啦。orcas分佈好散,唔係到到嘅orcas都有肝比佢地食,所以即使肝再有營養佢哋都唔需要食肝來「生存」。照你道理人食魚翅嘅原意都係為咗其中嘅「豐富」營養,咁都一樣冇問題(仲食嘅人多數唔知冇營養/信中醫)
抹香鯨正常情況無需要避開殺人鯨
極端體重可以去到70噸
足足係殺人鯨嘅7倍

但同樣抹香鯨正常情況係冇機會掂到殺人鯨 除非殺人鯨襲擊佢哋嘅細路嗰陣護雛反擊
因為上兩個世紀人類大規模捕鯨黎煉油
同埋殺人鯨同鯨魚有教育下一代既能力
所以佢地知道唔可以得罪人類
大白鯊d活化石,通常有極端既優勢,同時有極端既缺點,先做到咁耐以黎都近乎保持到最古老既設計

大白鯊有超強既再生力同代謝能力,係少見既溫血魚,其實好撚堅,上古之血佢地仲識響危機時阻斷某部份神經令佢地保持戰鬥力,而倒轉左既大白鯊因為危機訊號持續同代謝能力,變左阻斷神經既介質過量,陷入疆直,而且應該係冇得適應冇得透過進化改善
Google強直靜止

應該係成為top predictor之前遺留落嚟嘅求生本能(詐死)
係野外殺人一定會毁屍滅跡
章魚都唔會聰明得過佢哋綜合比較嘅話
認真講真係要計生存能力
絕對係構造越原始同單純嘅越強

殺人鯨係好撚正
但太複雜
真係發生大滅絕未必頂到

反而小強同蚊呢啲旦散基本上人類滅絕都未輪到佢哋
Shark's lives matter
殺人鯨會識撞鯊魚心臟位 癲到仆街
側面撞鯊魚會令鯊魚硬直
海賊王
乜鳩15歲人類智商,鳩up無譜
入到黎以為會話係中國人
鯨魚海豚鯊魚都會
呢啲所謂幾歲智商通常係比特定測試佢做(比如圖像認知)然後睇成績大概落喺人類幾歲嘅平均 所以係好撚片面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞